Daha önce küçürek öykü diye bir kavramla karşılaştınız mı? İçinizde bu terimi hatırlayanlarınız muhakkak vardır. Bilmeyenler için küçürek ya da minimal öykü; az sayıda ve kısa kısa cümlelerle oluşturulmuş, bundan dolayı yoğun anlam içeren -hikâyenin alt türü olan- şiirsel diyebileceğimiz bir metin çeşididir. Elbette bu tanımla küçürek öykünün verdiği edebi zevki tatmanız mümkün değil. Size, sese doğru gitmenizi tavsiye ediyorum. Evet, Do Sesi’ne…

Bana göre Türk edebiyatının yaşayan en iyi yazarlarından ve aynı zamanda önemli bir sanat koleksiyoncusu olan Ferit Edgü, edebiyatımızda küçürek öykü denince akla gelen ilk usta oluyor. Kendisinin edebi zevki doruklara taşıyan pek çok eseri mevcut. Fakat bu yazıda yalnızca biriyle karşılaşacaksınız.

İlk kez 2002 yılında yayımlanan ve daha önce çeşitli yayınevlerinden pek çok baskısı yapılan Do Sesi isimli kitabın SEL Yayıncılık’tan çıkan 2. baskısı elimde. Elimdeki bu baskı 90 sayfa ve bu 90 sayfa içerisine 4 bölüm altında tam 60 adet hikâye sığdırılmış. Hikayeler; Ölüm Öyküleri, Yaşam Öyküleri, Saçma Öyküler ve Geçişler başlıklarında toplanmış. Barındırdığı öyküler gibi kendi de minicik olan kitap, okuyucuya boyutlarından çok daha fazlasını veriyor.

Kitabın arka kapak yazısındaki ilk satırları aynen aktarmak istiyorum: “Öykü, eğer yaşamın içinden çıkıyorsa, uzun ya da kısa olmasının hiçbir önemi yok. Çünkü yaşam, kimi zaman bir do sesi kadar kısa, birkaç cümle kadar da uzun olabilir.” İşte bu satırlar hem küçürek öyküyü hem de elimizdeki kitabı eşsiz bir şekilde tarif ediyor. Ölüm Öyküleri bölümünde, bir do sesi kadar kısa olan hayattan geri kalanı anlatan “Mezar” adlı öyküyü, sizlere fikir vermesi açısından buraya bırakıyorum:

“Atları severdi. Ama yaşamı boyunca yalnızca bir tek atı oldu. Öldüğünde, atını ne yapacağımızı bilemedik. Çayıra saldık. Atı da ne yapacağını bilemedi. Çok geçmeden öldü.
Biz üç beş dostu, bir gece, kimseler görmeden, mezarını açıp atını yanına gömdük.”

Elinize aldığınızda bir çırpıda bitireceğiniz, her hikayesinde durup düşüneceğiniz, bazen dönüp tekrar okuyacağınız muhteşem bir eser Do Sesi. Bize böylesine güzel eserler veren Ferit Edgü’ye teşekkürü borç bilip uzun ömürler diliyorum. Sağlıcakla ve edebiyatla kalın.