Joseph Mallord William Turner 1775 yılında Londra, İngiltere'de doğmuştur. Romantizm akımının önde gelen sanatçılarından olan Turner, atmosferik ve dışavurumcu çalışmalarıyla döneminin en önemli manzara ressamlarından biri olarak kabul edilir. Rengin parlaklığını ve doğanın aydınlatmasını resimlere en iyi şekilde yansıtmasıyla tanınan sanatçının babası bir berberdi; kız kardeşinin küçük yaşta vefat etmesi nedeniyle annesinin zihinsel dengesi normal değildi. Turner bu nedenle çocukken akrabalarının yanında kalması için evden gönderilmiştir. Akrabalarının yanına giderken yolda ilk defa denizi gören ve onun efsununa kapılan sanatçının eserlerinde bol bol deniz teması görüldüğünden dolayı kendisi “marine artist” kategorisinde; yani “deniz sanatçısı” olarak da bilinir. 14 yaşında Royal Academy'de eğitim almaya başlamış, 15 yaşında ise ilk eserini sergilemiştir. Bugün inceleyeceğimiz Fisherman at Sea isimli eseri ise Turner'ın ilk yağlı boya tablosudur. Yaşamı boyunca resim yapmaya devam eden büyük ressam, 76 yaşında Londra'daki evinde hayata veda etmiştir.


Fisherman at Sea, J. M. W. Turner tarafından 1796 yılında tuval üzerine yapılmış yağlı boya tablodur. Bu eser aynı zamanda “Cholmeley Sea Piece” ismiyle de anılıyor. Resim ilk olarak yapıldığı sene Kraliyet Akademisi'nde sergilenmiştir. Günümüzde ise Tate Britain Sanat Galerisi'nde sergilenmeye devam ediyor. Tablonun boyutları 91x122 cm’dir. Resim, Peter Monamy, Claude Joseph Vernet, Joseph Wright of Derby gibi marine sanatçılarının eserlerinin dinamikleriyle benzerlik gösteriyor. İlk bakışta söyleyebileceğimiz şeylerden biri ise, resmi koyu renkler domine ettiğidir. Döneminin eleştirmenleri tarafından da fazlasıyla övülen bu eser; J. M. W. Turner’ın hem bir deniz manzarası ressamı (marine ressamı) hem de bir yağlı boya sanatçısı olarak ünlenmesini sağlamıştır. Bir sanat tarihçisi olan Andrew Wilton'ın bu tablo için yorumu Turner’ın sanatın geçmişindeki önemini anlatır özellikte; "18. yüzyıl sanatçıları tarafından deniz hakkında anlatılanların bir özeti niteliğinde."

   

Fishermen at Sea'nin merkezinde, ay ışığında bir balıkçı teknesi ve büyük bir dalga dikkat çekiyor. Baktığımız zaman ay ışığının, teknedeki meşalenin küçük aleviyle tezat oluşturduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. J. M. W. Turner'ın ay ışığını tasvir etme biçimi, bize insan eliyle yaratılan hiçbir ışığın, doğanın kendi ışıklarının yerini alamayacağını anlatır biçimde. Ay ışığının parlaklığının gücü, balıkçı teknesindeki küçük alev ile bir zıtlık oluşturmuş, arka plandaki denizin dinginliği ve ön plandaki güçlü dalgayla beraber doğanın insanlık üzerindeki kuvvetinin altını çizmiş ve balıkçıların kaderinin üstündeki tahakkümünü başarılı şekilde tabloyu inceleyen bizlere geçirmiş bulunmaktadır.

Turner’ın resimlerinin en temel özelliği, ışığı, özellikle doğadaki ışığı yansıtmasının gücüdür. Arka planın daha karanlık olmasının yanı sıra suya vuran ay parıltısı, resme bir derinlik illüzyonu katıyor. Bu tablodaki anahtar terim, doğanın gücü ve enerjisidir. Romantizm hareketinden etkilenen sanatçının bu eserini yorumlarken, daha iyi anlayabilmek adına romantizmin ne olduğu hakkında; geleneksellikten üstün tutulan duyguların yarattığı eserler olarak kısaca bahsedebiliriz.

Turner'ın yaşadığı dönemi ele alırsak romantizm hareketi henüz yeni yeni başlamıştı. Siyasi devrimler ve Sanayi Devrimi'nden sonra sanatla ilgili her şey fazlasıyla karmaşık hale gelmişti. Sanatçılar, yarattıkları eserlere daha fazla duygu katmaya başladı ve geleneksel yollarla yapılan resimler azaldı. Romantizm akımında sanatçılar, doğrudan kendilerine dönmüş ve duygularını resimlerine yansıtmışlardır. Turner, Fisherman at Sea isimli bu eserinde de, kargaşa ve doğanın karanlık yönü ile onun karşısındaki insanın kırılganlığıyla beraber bir tezat oluşturmuştur. Turner’ın resimlerine de baktığımızda, aynı bu resimde olduğu gibi, her zaman doğanın ışıklarını kendi özgün tekniğiyle ve duygularıyla yansıttığını görüyoruz. J. M. W. Turner’ı öne çıkaran en önemli özelliklerden biri de günümüzde dahi hala taklit edilemeyen ışık tekniğidir. 





Yazar: Nazlı Doğa Yula