1. Bir gün dönüp geçmişe baktığınızda, mücadelelerle geçen yılların hayatınızın en güzel yılları olduğunu fark edeceksiniz.


2. İnsanların çoğu özgürlüğü gerçekten istemezler; çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir ve insanların çoğu da bundan korkar.


3. En az ahlak kadar ahlaksızlık da dinde her zaman kendine yer bulmuştur.


4. Kadın erkeği yumuşatmalı, ancak zayıflatmamalıdır.


5. İnsanlar, inandıkları şekilde yaşamadıklarına inanmazlar.


6. Ego, sırf acı çekmek zorunda bırakılmak için, gerçekliğin kışkırtmaları karşısında endişelenmeyi reddeder. Böylece, dış dünyanın yarattığı travmalardan hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini iddia edip durur. Hatta bu tür travmaların kendisi için bir çeşit has kaynağı olduğunu bile ileri sürer. 


7. Bir kimsenin cinsel konularda sergilediği davranışlar, onun hayattaki diğer tüm davranış kalıplarının birer ön modelidir.


8. Erdemli insanlar, kötü insanların gerçek hayatta yaptıklarını kendi hayal dünyalarında yaşamakla yetinen kimselerdir.


9. İnsan, komplekslerini ortadan kaldırabilmek adına kendini hırpalamaktansa, onlarla yaşamayı öğrenmeli; çünkü bu kompleksler onun hal ve hareketlerine yön veren gayet meşru güçlerdir.


10. Yaratıcı yazar, bir çocuğun oyun oynarken yaptığı şeyi yapar; hayal gücüyle bir dünya yaratır ve sonra da bunu gerçekmiş gibi ciddiye alır.


11. Şairler, bilgi birikimi ve bilgi dağarcığı bakımından biz sıradan insanların efendisidir. Çünkü onlar, bilimin henüz ulaşamadığı derelerden kana kana su içen insanlardır.


12. İnsanlar güçlü fikirleri temsil ettiği müddetçe güçlüdürler. Bu fikre karşı çıktıkları vakit ise, güçsüz duruma düşerler.


13. Kokain üzerine uzun uzun düşündüğümde bir çeşit gündüz düşü görüyorum.


14. Hata diye birşey yoktur.


15. Matem halindeyken, boş ve anlamsız görülen şey dünyadır; melankoli halindeyken ise, boş ve anlamsız olan şey egonun ta kendisidir.


16. Nevroz belirsizliğe tahammül edememe hastalığıdır.


17. Kesin olarak bildiğim tek şey, insanın değer yargılarının mutlu olma arzusundan geldiğidir. İşte bu yüzden de, değer yargıları dediğimiz şey, aslında kişinin kendi yanılsamalarını çeşitli argümanlarla desteklemeye çalışmasıdır.


18. Bir aşk ilişkisinde, çevrede olup biten şeylere duyulan ilgi kayıtsızlığa ulaşmışsa, o aşkı yaşayan çiftler birbirlerine yetecek seviyeye ulaşmış demektir.


19. Bir zaman gelecek, bizler tüm ümitlerimizden tek tek vazgeçmek zorunda kalacağız. İşte o zaman anlayacağız ki, bir zamanlar körü körüne bel bağladığımız ümitler, aslında hayatımıza daha fazla acı ve zorluk katan yanılsamalardan başka bir şey değil.


20. Tüm rüyaların ortak yönleri vardır. Nitekim hepsi, gün içerisinde alevlenen fakat gerçekleştirilmeyen arzuların biz uyurken tatmin edilmesinden ibarettir. Rüyalar, arzuların en basit ve açık şekilde gerçekleştirilmesidir.


21. Muhafazakarlık, hızla değişen koşullara uyum sağlamak istemeyen tembel zihinler için her zaman hoş karşılanan bir mazerettir.


22. Biseksüelliği katiyen küçümsemiyorum... Aksine, henüz aydınlanmamış birçok şeyi aydınlatacağına inanıyorum.


23. Erkek sevdiği zaman arzu yoktur, arzuladığı zaman ise aşk yoktur.


24. Suçluların büyük bir kısmında, bilhassa da genç olanlarda, çok güçlü bir suçluluk duygusu vardır. Ve bu suçluluk duygusu, suçun işlenmesinden çok daha önce kişide mevcuttur. Dolayısıyla, bu duygu suçun işlenmesinin bir sonucu değil, aksine onu motive eden şeydir. Bu durumda, kişinin suç işleyerek yaptığı şey aslında içindeki bu bilinç dışı suçluluk duygusunu gerçek ve dolaysız bir nesneye bağlayarak bir nebze de olsa rahatlayabilme çabasıdır.


25. Fantezilerin arkasındaki motivasyon, tatmin edilmemiş arzulardır. Ve her bir fantezi; başka bir arzunun gerçekleştirilmesi, kişiyi tatmin etmeyen gerçekliğin onu tatmin edecek şekilde düzeltilmesidir.


26. Fiziksel bir hastalıktan muzdarip olan kişiler, nesne sevgisine duydukları ilgiyi yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Ve bu noktada, libido ve ego aynı kaderi paylaşarak, bir kez daha birbirinin ayrılmaz birer parçası haline gelirler. Böylece, hasta kişinin bilindik egoizmi her ikisini de kapsar. Bizler ise, bu durumu gayet doğal karşılarız; çünkü çok iyi biliriz ki, aynı durumda olsak bizler de aynı şeyi yapardık. Aşka duyulan heves, bedensel rahatsızlıklar tarafından engellenerek yerini mutlak bir umarsızlığa bırakır.


27. Kuramsal düşünceler şunu gerektirir: Bugün çeşitli fobilerin nesnesi olarak karşımıza çıkan şeyler, bir zamanlar yüksek bir hazzı temsil ediyordu.


28. Taş atmak yerine küfür etmeyi seçen ilk insan, uygarlığın kurucusudur.


29. Her insan gördüğü rüyanın tabiridir.


30. İnsan mutlu olmak ister, bu yüzden berbat haldedir.


31. Yaşamın büyük bir değeri yoktur fakat elimizde ondan başka bir şey de yoktur.


32. Her sadist aynı zamanda bir mazoşisttir.


33. Şair ve filozoflar, bilinç dışını benden önce keşfettiler.


34. Kedilerle geçirilen zaman boşa harcanmış zaman değildir.


35. Eğer bir erkek, annesinin tartışmasız en sevdiği çocuğu ise, o erkek hayatı boyunca kendini muzaffer hissedecektir.


36. Mutluluk dediğimiz şey, yoğun bir şekilde bastırılmış ihtiyaçların kısa süreliğine tatmin edilmesinden başka bir şey değildir.


37. Karanlıkta yürürken ıslık çalan birisi karanlıktan korktuğunu inkar ediyor olabilir ancak, önünü daha iyi görmesini sağlamaz.


37. Ego ile id, bir at ile sürücüsüne benzer. Gerekli enerjiyi sağlayan güç at iken, amaçları belirlenmesi ve gidilecek yönün tayin edilmesi sürücüye aittir. Ancak, id ve ego arasındaki ilişkide, bu tablo pek de hesaplı gitmez. Çünkü gideceği yönü tayin etse bile gücün gizi attan gelir.


38. Düşünmek fazla enerji harcamadan yapılan deneylerdir.


39. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Mutlu insanlar hiçbir zaman fantezi kurmaz; fantezi kuranlar tatmin olmamış kimselerdir.