Bu konuya çok yüzeysel ve kısa şekilde değineceğim.

Gaze ve fetişizmden bahsedebilmek için öncelikle bu terimlerin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Fetişizm, 16. yüzyıldan beri konuşuluyor ve ilk önce insanların üzerinde gücü olan nesneleri tanımlamak için kullanıldı. Buna başka bir deyimle "nesneleştirme" diyebiliriz. Aynı zamanda psikanalizde fetişizm, nesnelere yönelik cinsel arzudur. Fetişizmi dürtü kuramıyla yorumladığımız zaman karşımıza Freud'un şu deyimi çıkıyor: "Doyumu elde etmek için nesneyi hedefliyoruz." Bunun yanında, en basit terimle gaze, "bakış" demektir. Jacques Lacan'a göre bu, bireyin bakıldığının farkına vardığı durumdur. Bu konuyu Freud'un skopofilyası ile ele alacağım, skopofili ise kişinin kendisini birini/şeyi izlemekten ve bu durumdan zevk almaktan alıkoyamaması anlamına geliyor. Aktif ve pasif olarak ikiye ayrılır. Birini gözetleme zevki, başka bir adla röntgencilik, aktif bir dürtüdür. Psikanalitik olarak bakterileri mikroskopla incelemek, teleskopla uzaya bakmak ve çıplak bir kadını izlemekle aynı şey. Röntgenciliğe örnek olarak, adından da anlayabileceğiniz gibi "Peeping Tom", "Crawlspace" ve "Rear Window" filmlerini örnek verebiliriz. Rear Window'da erken yaşta kendi vücudunu keşfeden bir çocuk ile filmdeki cinayeti çözmek arasında hiçbir fark yoktur. Teşhircilik ise röntgenciliğin tam tersidir, bir örnek olarak "Basic Instinct" filmini verebiliriz.

Kadın bedeninin nesneleştirilmesi fetişizme bir örnek olabilir. Sinema endüstrisinde sektör genel olarak erkeklere hitap ediyor. Erkek "bakışı" (male gaze) o kadar baskın ki metalaşmış kadın bedenini neredeyse her filmde görebiliyoruz. Baskın erkek kamerayı kontrol ediyor ve kendi gözlerine görsel bir zevk vermek için sahneleri bir erkek bakış açısıyla çekiyorlar. Seksi giysili, yüksek topuklu veya hiç kıyafetsiz kadınlar, erkeklerin libidinal tatminini sağlamak için oradadır. İstatistiklere bakarsak, kadın başroller erkek baş karakterlere göre dört kat daha çıplak. Bu teoriyi basitçe ve çok iyi anlatan “Rewrite Her Story” projesinden bir alıntı aldım: "Bu filmler erkekler için, erkekler tarafından yönetilen bir dünyayı gösteriyor."

Kısacası, özellikle gişe filmlerinde çok daha rahat gözümüze çarpan male gaze ve kadın bedeninin nesnelleştirilmesi ile ortaya çıkan fetişizm sinema sektörünün çoğunu oluşturuyor.


-

Original text

To be able to talk about fetishism and gaze, we must first understand what these terms are. Fetishism has been talked about since the sixteenth century and it is used to define objects that have power to people. We can say that it is an “objectification”. At the same time, in psychoanalysis, fetishism is a sexual desire to the objects, as we can connect it to the impulse theory, it is targeting an object to achieve satisfaction as Freud says. And in simple terms the gaze is “to see”.To Jacques Lacan, it is a situation which individual gets aware of that he can be viewed. I will discuss this topic with Freud's scopophilia which means not being able to prevent yourself from watching and having pleasure by this situation and it is all connected to fetishism.

It is divided into two as active and passive. Pleasure to peep someone, in other name voyeurism, is an active impulse. It is psychoanalytically the same as examining bacteria with a microscope, looking into space with a telescope and watching a naked woman.

We can give “Peeping Tom” as you can understand of its name, “Crawlspace” and “Rear Window” as an example to voyeurism.In Rear Window, there is no difference between a boy who discovered his own body at an early age and solving the murder in the movie. Exhibitionism is the opposite of voyeurism, we can give “Basic Instinct” for an example.


Objectification of the female body can be an example of fetishism. In cinema industry, the sector appeals to men in general. The male gaze is so dominant that we can see the commodified female body in almost every movie. Laura Mulvey addressed this issue. Cis-gender man controls the camera, and they shoot the scenes with the point of a man view to give visiual pleasure to their eyes. Women in sexy clothes, high heels or no clothes at all are there for men’s libidinal satisfaction. If we look at the statistics, female lead characters are four times naked compared to male lead characters. I took a quotation from “Rewrite Her Story” project which is describe this theory simply and so well; “These films show a world which is run by men, for men.”