Türk, şair, yazar ve gazeteci, aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmakta olan Özdemir İnce, Demir Özlü'nün vefatı üzerine oldukça etkileyici bir veda yazısı hazırladı.


16 Şubat 2021 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde "Demir Özlü'ye Veda" başlığı ile yayımlanan yazıda yazar, hem bir şair olarak Demir Özlü'ye duyduğu hayranlığı, dostunu kaybetmiş olmanın üzüntüsünü şu satırlar ile ifade etti:


''Cumhuriyetin altın kuşağından Demir Özlü, Stockholm’de öldü. Ben de bir yanımla öldüm sayılır. Kuşkusuz sadece ben değil! Demir, yazı dilimizi çağdaş bir düzeye çıkaran 1930 kuşağının en önemli yazarlarından biridir.

İnsan doğduğu, içine havayı çektiği andan itibaren ölmeye başlar. Hayat ölümün çekirdeğidir, onun besinidir. İnsanın annesinin babasının ölümü doğaldır; onların ölümüyle insan tamamlanır. Arkadaş ölümleri bir başka ölümdür. Arkadaşlar, insanın kendisiyle hiçbir biyolojik bağı olmayan ama “senleşmiş” bir varlığın ölümüdür. Senin de bir yanın ölür. Her yakın arkadaş öldükçe sen de ölürsün, eksilirsin. BBC Türkçe Servisi’nden bir gazeteci telefonda “Sizinle Demir Özlü hakkında konuşmak istiyoruz” dediği zaman, ayakta durmak için dayanacak bir yer aradım. Demir, benim çocukluk arkadaşım değildi. Benden bir yaş büyüktü. Birbirimizi şiirlerimizden, yazılarımızdan tanıdık; yol arkadaşı, yoldaş ve kan bağsız karındaş olduk. Yazılarımız, yapıtlarımız kardeş oldu. 1930’lu yılların çocukları. Dünyayı yakalamak, onu ele geçirmek isteyen, dünyalılarla yarışan bir kuşak. Türk Rönesansının çatısını kapatan, içini döşeyen bir kuşak: Şairi, öykücüsü, romancısı, tiyatrocusu, sinemacısı, ressamı, bestecisi... Dünyadan korkmayan, kendine güvenen, komplekssiz; özgür, bağımsız, yaratıcı bir kuşak. Demir Özlü bu kuşağın öncülerinden biridir.''


Yazın hayatına 1980'li yıllarda başlamış olan Özdemir İnce çeşitli gazete ve dergilerde çalışmış ve eser çevirileri yapmıştır. Kendisinin ''Cehaletin Rönesansı, Yazmasam Olmazdı, Ot Hizi, Tabula Rasa'' gibi birçok yapıtı bulunmaktadır.


Ayrıca yazarın 2020 yılında çıkan ''Türk Aydınlanması ve Laiklik'' başlığında bir kitabı bulunmaktadır.


İnce'nin Demir Özlü'ye veda mahiyetinde yazdığı yazının tamamına ulaşmak isterseniz Cumhuriyet Gazetesinin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.



Yazar: Dilara Aydın