Dünya çapındaki sergileriyle interaktif dijital sanat ve yeni medya alanında işlere imza atan Refik Anadol’un, Nike iş birliği ile HOPE Alkazar için özel olarak hazırladığı “Alkazar Rüyası” isimli interaktif enstalasyon çalışmasında 100’den fazla eski Yeşilçam filmi ve bu filmlere ait kayıtlar, güncel yapay zekâ teknolojileriyle işleniyor.

Enstalasyonun geçmiş ile geleceğin iç içe geçtiği ikinci bölümünde sanatçı bir ilki deniyor. Yapay zekâ ile hareketin bir araya geldiği çalışmada ziyaretçiler, kolektif bir pigment olarak sahnede yer alıyorlar. Ziyaretçi bu kısmı ister gezerek isterse de dans ve yoga gibi çeşitli özel spor seanslarına katılarak deneyimleyebilir.

“Alkazar Rüyası” hakkında Anadol’un ilgili yorumu şu şekilde:
“Şimdiye kadar ‘rüya gördürmek için’ mekânsal belleğine girdiğim ve kanvas olarak kullandığım mimari yapılar arasında beni en çok heyecanlandıran yerlerden biri eski Alkazar Sineması. Parçası olduğum kültürün en önemli miraslarından biri olan bu mekanının tarihini muhafaza edebilmek ve yeni bir sinema deneyimi yaratabilmek için elimizdeki en yeni yapay zeka teknolojilerini kullandık ve geçmişle gelecek arasında güçlü bir köprü inşa ettik. Alkazar Rüyası bu bağlamda dünyada ilk defa eski sinema arşivleri ile yapay zekânın bir araya geldiği ve izleyici hareketleri sayesinde form değiştirebilen bir interaktif deneyim olma özelliği taşıyor.”