Hepinizi selamlıyorum. Yeni bir soruyla birlikteyiz bu gece. Diğer yazılarımda olduğu gibi bu soruyu da değerli arkadaşlarımla birlikte yorumlamaya çalışacağız. Hayatın bir anlamı var mıdır? Ben hayata bir anlam yükleyemiyorum. Hayat benim için para, aile, sağlık, hedefler, eğitim ve iş hayatı gibi konularda başarılı olmaktır. Bunlarda geçici hazlardır. Geçici hazlara bir anlam yüklemek bana göre yanlış.

Bu soruyu kendince yanıtlayan değerli arkadaşlarımın yorumlarını paylaşıyorum. Sizlerde yorumlarda kendi düşünceleriniz belirtebilirsiniz.


Değerli dostum Hasan Can’ın yorumları: Hayatın anlamı sorusu yıllarca tüm çağlarda sorulmuş üzerine düşünülmüş ve net cevabı olmayan bir sorudur. İnsanoğlunun bu yüzyıllar boyunca hayatın anlamı sorusunu sormasının yanında başka sorular da sormuş ancak hayatın anlamı ve buna benzer felsefi bakış açısına göre değişebilen konularda genel geçer bir cevap bulamamıştır. Sadece bu noktadan bile aslında uzun zamandır cevaplanamamış bu sorunun aslında bir cevabının olmadığını, dolayısıyla hayatında bir anlamı olmadığını anlayabiliriz. Şimdi bu soruyu kendi açımdan cevaplayayım:

Aslına baktığımız zaman hayatın kesinlikle tüm insanlar için geçerli olan bir anlamı yok ve zaten neden bir anlamı olsun? Hayat ve insan bir şekilde devinim halinde kendi içinde bir koşturmacadan ibaret, yani insan hayatının yasalar ve düzenlemeler içerisinde kendine ait bir ritüeli her zaman var ve var olmaya devam edecek. Ancak insanoğlu sıra dışı bir bilince ve ölümlü olduğunun bilgisine sahip olduğu için ve bu süreçte nihilizm engeline takılmıyorsa, yaptığı her işe, davranışa, duyguya anlam vermeye çalışır çünkü bu sayede trajik bir gerçek olan ölümünü daha iyi karşılayacağını düşünür. İnsan yaptığı her işi anlamlı bulduğu ve bir sonuca ulaşma sonucunda tatmin olmak amacıyla yapar. Mesela bu yazıyı ve buna benzer yazılar yazacak olan arkadaşların çoğu kendince bunu anlamlı bulduğu için yapacak, ama geri dönüp baktığımızda yapılan bu işe ‘’ne zırvalıyor bu aptallar’’ diyecek çok insan var ve haksız sayılmazlar çünkü bu durum bakış açısına göre değişir.

Sonuç olarak hayatın bilinen spesifik bir anlamı yoktur, insan sahip olduklarıyla bir şeyleri anlamlı kılmaya çalışır. Şehvet ve ün düşkünlüğü de bu çabanın altında her zaman sessizce yatar. Hayatın anlamı sorusunu cevaplamak için şehvet ve üne bağlı kalınmıyorsa bile bu soruyu akla getirmemek için bağlı kalmak bile geçerli bir sebeptir çünkü bu tarz sorular üzerine düşünmek insanı oldukça yorar. "Bir havucun anlamı ne ise hayatın anlamı da odur." -Çehov


Yol arkadaşım Annabel’in yorumları: Hayatın anlamı nedir? Var mıdır? Bu soruları düşündüğümde aklıma hayallerim geliyor. O kadar çok hayalim var ki, anlatmaya başlasam duramam ama kısa bir özet geçmek isterim. En büyük hayalim dünyayı gezmek olabilir, okulu bitirdikten sonra belki kendi başıma belki de başkasıyla, bir başka hayalim iki bölüm bitirmek, kendi işimi kurmak gibi gibi. Bu hayaller hayatıma anlam katıyor, beni çalışmaya motive ediyor. Ama hayat sadece hayalden oluşmuyor. Şu ana kadar yaşadığın, şu an etrafına baktığında gördüğün her şey hayatın bir parçasıdır, gününü güzelleştirecek evcil hayvanların olabilir belki o her gün su verdiğin bitki bile hayatın bir parçası ve anlamıdır. Senin yarın uyanmana sebep olan her şey hayatın anlamıdır.


Değerli Dostum Şefika’nın yorumları: Hayatın anlamı hayatını nasıl devam ettirdiğine göre değişir. Şöyle düşün hayatın boyunca hep zengin olmak istedin para için uğraştın hayatının anlamı para oldu gibi sorduğun soruların hepsi bakış açışı ve yöne göre değişir.


Değerli Dostum Kaan’ın yorumları: Hayatın anlamı kişinin inancına da bağlı olabiliyor çoğu zaman. Herhangi bir dine inanan birisi için hayatın anlamı bellidir zaten ama özellikle modern dünyada insanlara hayatlarının amacı hizmet etmek olarak öğretiliyor okulda. Bizi topluma ve insanlığa faydalı bireyler olmamız gerektiğini söyleyerek yetiştiriyorlar. Yani birilerine hizmet etmemiz ve o birilerininse bizlere hizmet etmesi için. Aslında kendi hayatı anlamlandırmalarımız kimsenin umurunda değil sen insanlara hizmet et yeter. O yüzden bu halkçı kafadan çıkıp bir an önce bireysellik ve bencilliğe yönelmeliyiz. Ne demiş şair "Bireysellik çürümüş toplumlarda bir başkaldırıdır."


Sevgili arkadaşım Aysun’un yorumları: Hayatın anlamı vardır ve herkese göre farklıdır. Bu soruyu evli bir kişiye sorduğunda onun için hayatın anlamı eşidir. Bekar birine sorduğunda kız arkadaşı varsa kız arkadaşı yoksa köpeği, kedisi, evi, arabası vb. her şeydir. Çocuğu olan biri için de hayatın anlamı çocuğudur. Benim için ise hayatın anlamı bir çift kelime olsa 'sevmek ve sevilmek ' olurdu.


Ben ve değerli arkadaşlarımın yorumları bu şekildeydi. Onlara sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Her biri beni kırmayarak her gün sorduğum sorulara cevap veriyorlar.


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.


Sevgi ve selamlarımla…