Merhaba arkadaşlar. Ekşi'nin de üzücü şekilde kapatılmasıyla beraber biraz doluyum. Ve bugün, sizlere çoktandır üstüne düşündüğüm bir konuyla geldim.


Bu ne kadar "görünüyor", "önemseniyor" bilemiyorum fakat gözlemlerime göre hemen her "felakette" ilk ve en belirgin olarak sanatçılar ve kültür-sanat olanakları, dinamikleri sekteye uğruyor; sanat ve kültür üreticileri/yürütücüleri/uygulayıcıları "işsiz" kalıyor. Genel psikolojik durumun yanı sıra, sanat=eğlence olarak algılandığı için kültür-sanat etkinliklerinin sekteye uğramasıyla süreçlerden maddi anlamda da derinden etkileniyorlar. Sanatçılar ve hayatını sanatla, sanat etkinlikleri ile kazanan herkes...


Birer birer kapanan kültür mekanları, dergiler, yayınevleri, sinemalar, organizasyonlar, kültür sanat platformları vb. beni gerçekten üzüyor. Bireysel olarak sanata ve sanatçılara destek olmaya çalışıyorum fakat sanırım sanat ve sanat uzantılarını -yani duygusal değerlerimizin oluşturucu ve yayıcı zeminlerini- korumamız için kitlesel ve düzenli refleksler, dayanışma alışkanlıkları gerekiyor. Bu sebepten ötürü bu yazıyı burada paylaşmak istiyorum.


Tiyatrocu arkadaşlarımız zor durumda. Müzisyenler zor durumda. Yayınevleri zor durumda. Sanatçılara ve sanatı besleyen kurumlara: üretimleri, etkinlikleri, ürünleri üzerinden destek verebiliriz diye düşünüyorum.

Sanatı topyekun nasıl destekleriz pek bilemiyorum, önerilere açığım, fakat çok da görünür olamayan, bildiğim kadarıyla pek bir geliri de olmayan dijital platformlarda durumlar nasıl işliyor, biraz bilirim. İlgilenirim. Bu gibi oluşumlara nasıl destek olabiliriz, bunları dilim döndüğünde ve mümkün olduğunca kısa aktaracağım. Umarım küçük de olsa birilerine faydası dokunur.


Dijital platformları neden desteklemeliyiz?


bubisanat.com vb. gibi dijital kültür sanat platformları, varlıklarını sürdürmek için her ay ve her yıl dolar üzerinden belirli ödemeler yapmak durumundalar. Ülkemizin ekonomik pozisyonundan dolayı genel giderler dolarla birlikte sürekli arttı, artıyor. Gelirler ise Türk lirası üzerinden gerçekleşiyor, çok olağan üstü durumlar yaşanmadığı sürece gelirlerde bir artış gözlemlenemiyor. Böyle platformları yöneten arkadaşlarımızın inançları, hayalleri zamanla maddi zorluklara yeniliyor. Ve ekonomik durumun geldiği nokta sebebiyle bu kıymetli platformlar sessiz sedasız kapanmaya mahkum oluyorlar.


Her şeyle dayanışma halinde olduğumuz bu günlerde elimizden geldiğince kültür - sanat platformlarını da desteklemeliyiz. Bu gibi dönemlerde önemsiz gibi görünebilir ama böyle platformların varlığı "sunmayı önemsediği ve meraklılarında açığa çıkardığı" şeyler açısından hepimiz için önemli. Yarın için, yarına hazırlık için, umut ve sempati için önemli. Bu sebeple bu gibi platformlara destek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Peki platformlara nasıl destek olabiliriz? Sordum, araştırdım. Dijital kültür sanat platformları için şunları yapabiliriz.


1. Bu gibi oluşumların genellikle birer destek/bağış hesapları bulunur. Sevdiğimiz platformlara Kreosus, Patreon vb. üzerinden destek olabiliriz.


Bubi'nin de bir Kreosus hesabı mevcut. Sitedeki "Destek ol" başlığından ulaşabilirsiniz. Veya: https://kreosus.com/bubisanat


2 - Sanıldığının aksine, sitelerde gördüğümüz Google reklam gelirleri tek başına anlamlı bir kazanç sağlamıyor. Beş tıklama başına ancak bir sakız alabiliyorsunuz. Ama yine de bir tık bir tıktır. Bu gibi sitelerde yer alan reklamları önemseyebiliriz. (Bence haftada birkaç reklama tıklamak yeterli. Aynı İp adresinden üzerinden sürekli ve kasıtlı bir tıklanma algıladığında Google bunları tespit ederek siteye kalıcı yaptırımlar uygulayabiliyor. Bunu Google'ın hakimiyetinde olan bir yere yazmış olmak da ironik tabii. Ama ne bileyim, elimden gelen bu. Umarım kimse benim yüzümden sorun yaşamaz, dikkat edelim.)


3- Bu tarz platformlar genellikle varlıklarını sürdürebilmek için yan ürünler çıkarırlar. Etkinlikler organize ederler. Bu gibi ürünleri edinerek, etkinliklere katılarak onları destekleyebiliriz.


Bubi'nin de E- dergisi ve Yaratıcı Yazarlık Atölyesi mevcut. Destek vermek isterseniz bu kısımları önemseyebilirsiniz.


Bubi'nin e- dergi destek kampanyasına

şuradan ulaşabilirsiniz:

https://shopier.com/9564183


4- Bunlardan hiçbirini yapamıyorsak platformlara dair gönderileri paylaşabiliriz, onlara verdikleri emek için destek mesajları atabiliriz. Maddi destekte bulunamıyorsak sevdiğimiz platformların içeriklerini yayarak onların motive olma hallerini destekleyebiliriz.


5- Bu gönderiyi çevremizle paylaşabiliriz. Ve sanatı destekleme gücü olan birilerinin önüne düşürebiliriz.


Aklıma gelenler bunlar. Herkese mümkün olduğunca huzurlu, umutlu bir gün dilerim.


Unutmayalım ki birlikte iyileşeceğiz. Birlikte iyileşmek zorundayız.


İlk aklıma gelen ve desteğe ihtiyaç duyabileceğini düşündüğüm kültür sanat platformlarını aşağıya ekledim. Lütfen siz de sevdiğiniz, desteklenmesini istediğiniz oluşumları, kurumları, dergileri, yayınevlerini ekleyin. Elden ele yayalım. Belki birilerine küçük de olsa bir faydamız dokunur.


Ben dijital platformlarla listeye başlıyorum:


Artfull Living, Kayıp Rıhtım, Söylenti Dergi, Wannart, Mozartcultures, Uyar Edebiyat Dergisi, Edebiyat Haber ve internet üzerinden bağımsız yayın yapan tüm dergiler, platformlar...


Görsel: TRT Haber