Hipokrat Yemini veya diğer adıyla Hipokrat Andı, hekimler ya da diğer sağlık çalışanlarının mesleklerinin sorumluluklarını onurla uygulayacaklarına dair verdikleri sözdür. Bu söz antik zamanlardan günümüze kadar gelmiştir ve adını tıbbın kurucusu, atası kabul edilen Hippocrates'ten almıştır.


Hippocrates, MÖ 460 ile MÖ 375 yılları arasında yaşamış Yunan hekimdi. Babasının da doktor olmasının verdiği avantaj ile tıp bilimine ayrı bir ilgi duyarak yetişmiştir. Sahip olduğu arka plan, Hippocrates'in çağının en önemli insanı olmasına yol açmıştır ve günümüz tıbbi sisteminin kurucusu yapmıştır. İnsanların antik zamanda hastalıkların tanrıların cezası olduğu, doğa olaylarından kaynaklandığı gibi düşüncelerinden ziyade rasyonalizme, bilime, deneylere ve geçmiş tecrübelere dayalı bir anlayış geliştirmiştir.


Hippocrates'in günümüze kadar gelen altmışa yakın tıbbi yapıtı olduğu düşünülmektedir. Yapıtların tümü onun tarafından yazılmamış olabilir ama onunla ilişkilendirilir.


Kendisine göre tıbbın ilk kuralı ''Primum non nocere!'' (Önce zarar verme!) ilkesidir.

Bu ilke doğrultusunda Hippocrates yeminine yön vermiştir. Birkaç örnek verecek olursam:

-Yeteneğim ve hakimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim.

-İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim, benzer şekilde bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim.


Yazının Hippocrates'e ait olup olmadığı üzerinde tartışmalar olmasına rağmen, antik zamandan günümüze filizlenmeye başlayan bu düşünceler bugünün Hipokrat Yemini'nin temelini oluşturur. Geçmişteki Hipokrat Yemini'ne duyulan ihtiyacın ne derecede olduğu bilinmiyor ama Afrika'daki insanların kornealarının (gelişmiş ülkeler tarafından) çalınması gerçeğiyle karşılaştığımızda, bugün Hipokrat Yemini insanların tıp alanına duyduğu güvencelerden biri olarak söylenebilir mi?