Herkesin yaşamak istediği, orası olursa hayatımı sonuna kadar orada geçirebilirim dediği bir yer mutlaka vardır. Biz az çok gezen bir çift olarak bugüne kadar ‘’Tamam şimdi bulduk, burası orası’’ dediğimiz bir yer olmamıştı ta ki Giethoorn’u görene kadar.


Giethoorn da nerede? Tabii ki Hollanda’da:) Overijssel eyaletinde bir köy…. Köy diye geçiyor ama bizce cennetten bir köşe. Adacıklar üzerinde, yeşillikler içinde, sazdan yapılma çatılı evleri ve şirin mi şirin 180’den fazla küçük tahta köprüyle dolup taşan bir köy burası. Dünyanın her yerinde, bir yerleri Venedik’e benzetme çabası vardır ya burası içinde ‘’Yeşil Venedik’’ deniliyormuş. Kusura bakmasınlar ama Venedik gibi dedikleri Eskişehir’i de gördük, gerçek Venedik’i de gördük. Her şey yerinde güzel ama burası başka bir güzel. Ben kesinlikle buraya Yeşil Venedik diye bakmıyorum, burası cennetten güzel bir köşe ve adı da Giethoorn. Evler arasında yer alan küçük kanallar, yürüyüş ve bisiklet yolları, köprüler, gökyüzü, yeşilin bin bir tonu, kuşlar, ördekler, evlerin masalsı güzelliği… Kısaca insan bu düşsel yeri görünce beni burada bırakın demeden geçemiyor.


Amsterdam’a yaklaşık 1,5 saat mesafede bulunan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, motorlu araç trafiğine kapalı bu huzur dolu köyü gezmek, ruhumuzu dinlendirdi, gözlerimizi şenlendirdi. Bu köyün bilinirliliği Bert Haanstra’nın 1958 yapımı Fanfare filminin bazı bölümlerini bu köyde çekmesi ile artmış ve köy turist akınına uğramış. Filmi buldum ama Türkçe çeviri olmadığı için izleyemedim. İlk beş dakikasında köyü siyah beyaz olarak görmek de ayrı güzeldi.


Giethoorn’un anlamı keçiboynuzu. Buraya yerleşen ilk insanlar etrafta yüzlerce keçi boynuzu buldukları için buraya bu ismi vermişler. Küçük bir bilgi daha… Buradaki evlerin iki kapısı bulunuyor. Gündelik hayatta evlerin yan kapılarını kullanıyorlarken, ön kapılarını sadece evlenirken ve öldükten sonra cenazeyi çıkarmak için kullanıyorlar. Ayrıca evler arasındaki ulaşım tekne ve botlarla sağlanırken turistik geziler içinde tekne turları yapmak halkın geçim kaynakları arasında yer alıyor.


Dönüş zamanımız geldiğinde buradan ayrılmayı hiç istemesek de şimdilik hoşça kal diyerek yolumuza devam ettik. Elbet bir gün buluşacağız 🙂


Bir başka gezi yazımızda görüşmek dileğiyle. Bizi, gezipduru_ys instagram hesabımızdan takip etmeyi unutmayın 🙂


Eylül 2023