Aydınlanma, kişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir demiş Kant.
Kendi aklımızı pek kullanamıyoruz. Düşünce kalıplarımız var, öğreniyor ve sürdürüyoruz. Düşünenler bilim insanları. Biz elimizdeki verilerle düşünmeye temel oluşturamıyoruz. Ancak günlük düşüncelerimiz var. Ama yapay zeka düşünüyor deniyor. Hatta verileri tarayıp makaleler yazıyormuş.
İnsan 3.0 ı okuyorum.. İsmail hakkı Aydın beyin cerrahı bir profesör ve bilimsel gelişmeleri takip ediyor. Humanoidlerin ve genomidlerin çağı geliyor diyor kısaca. Endişeleniyor ve biz de ona katılıyoruz.
Şöyle düşünelim. Yılda 1 milyar bebek doğsa, ne kadarı genomid olabilir. Elbette çok azı. Para ve zaman yetmez. Oğlum kartal bakışlı olsun diyen biri mi söz konusu olacak, 10000 kartal bakışlı askere ihtiyacım var diyen bir üst güç mü. Asıl konu bu.
Humanoidler içinde geçerli. Saç telinin ondabir kalınlığında kablolar beyne döşenecek ve beyin cihazlarla etkileşim içinde olacakmış. Demek ki askeri vb olacak. Belki uzay insanına hazırlıktır.
Bu konular hem endişe verici hem de merak uyandırıcı. Elbette, bilimin de bir ahlakı vardır. Bilim eninde sonunda insanlığın sonu olacak uygulamaları reddedecektir.
Geleceğin bugünden daha iyi olacağını sanıyorum, umuyorum. 100yıl önceye göre besine ve suya ulaşmada, sağlığa ve ilaca, bakıma ulaşmada çok daha iyiyiz. Bilimle gelişiyoruz. Yeter ki Tanrı rolüne soyunmayalım.