İnsan nedir? Geçmişten bugüne insanda neler değişti, neler değişmedi? Neleri geliştirebildi ve neleri gittikçe geriye gitti? İnsanın yolculuğunu tanımak biraz da hayatı ve dünyayı tanımak demek. İşte insanı tanımak isteyenlere kitap öneri listesi!
M. İlin, E. Segal – İnsan Nasıl İnsan Oldu? (Say Yayınları)
İsminin hakkını veren bir kitap. Sovyet Bilimler Akademisi’nin iki bilim elçisi olan İlin ve Segal; bilimsel verilere dayanarak ilk çağlardan başlayarak insanın dünya üzerindeki evrimini, insan olabilme sürecini ustalıkla anlatıyor.
Bu kitabı bana lisedeki felsefe hocam önermişti. Ondan felsefeyle ilgili okunacak giriş niteliğinde bir kitap ismi istiyordum. O da bana bu kitabı önerdi. Kitap bir antropoloji kitabı olsa bile, felsefe ve bilim için de giriş niteliğinde bir kitap.
Hem bilimsel verilere dayanması hem de sıkıcı bir dili olmaması bu kitabı her kitaplıkta bulunması gereken bir kitap yapıyor.
Jared Diamond – Tüfek, Mikrop ve Çelik (Tübitak Kitaplığı)
Profesör Diamond’ın 1997’de yazdığı bu kitap; coğrafya, sosyal evrim, medeniyetler tarihi ve etnoloji hakkında arşiv niteliğinde bir eser. İnsanlığın son on üç bin yıllık hikayesi olduğunu iddia ediyor bu kitap.
Pulitzer ödülünü kazanmış, üniversitelerde hâlâ ders kitabı veya yardımcı kaynak olarak okutulan bu eser, "Coğrafya kaderdir." sözünü de sıklıkla insanın aklına getiriyor.
Ahmet Cevizci – Felsefe Tarihi (Say Yayınları)
Felsefe tarihi üzerine okumalar yapmak, insanın düşün serüvenini görmenize ve kendi düşün serüveninizi başlatmanızı sağlayabilir. İnsanın düşün tarihini görmek, insanın ruhuna yaklaşmayı sağlar aslında.
Giriş niteliğinde olsa da biraz sizden ilgi ve bilgi bekleyen bir eser. Üstelik sayfa sayısının fazla olması kitabı bitirmenizi zorlaştırıyor. Tavsiyem, bölüm bölüm okumanız.
Macit Gökberk – Felsefe Tarihi (Remzi Kitabevi)
Biraz daha kısa olan bu kitap, genel giriş niteliği taşıyor. Dili daha hafif. Ama içerik yönünden daha az niteliğe sahip. Bence Macit Gökberk’in kitabıyla başlayıp ardından Ahmet Cevizci’nin yazdığı kitapla devam edebilirsiniz.
Doğan Cüceloğlu: İnsan ve Davranışı Psikolojinin Temel Kavramları (Remzi Kitabevi)
Psikoloji alanında boşluğu dolduracak nitelikte bir kitap. Kitapta algılama, öğrenme ve dil psikolojisi yoğunlukla kullanıldığı için birçok kısım iletişim konusundadır. Hem aynı toplumdaki hem de farklı kültür ve toplumlardaki kişilerin iletişimini incelemiş Cüceloğlu.
İnsanı tanımak için özellikle psikolojik yönünü çözmemiz gerekiyor. Bir insanın psikolojik yönünü çözmeniz, onun hayat hikayesini görmenizi ve geleceğinde neler olacağını kestirmenizi sağlar. Kendi psikolojinizi anlamak ise, kendinizde neyi değiştireceğinizi ve neyi koruyacağınızı gösterir.
Nathan H. Lents – İnsanın Kusurları (Metis Yayınları)
"İşe Yaramaz Kemiklerden Bozuk Genlere, Arızalarımıza Genel Bir Bakış" alt başlığıyla Metis Bilim serisinden çıkan bu kitap, biyolojiyi temele almış.
İnsan bedeninin mucizevi olduğundan sıkça bahsediliyor, peki ya eksiklikleri ne olacak? Bunun cevabını veriyor.
Üstelik kitabın güzel yönü, bedeninizle ilgili çocukken sıkça sorduğunuz veya çocukça soruları ciddiyetle ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatmış. Okuyun, pişman olmazsınız.
Claude L. Strauss – Yaban Düşünce
Bir antropoloji kitabı daha. Strauss, bu kitapla birlikte birçok bilim dalının önünü açmakla kalmıyor, yapısalcılık denen yaklaşımın uygulanım alanını da geliştiriyor. ‘İlkel’ olarak bilinen toplulukların düşünce sistemini ele alıp düşüncelerinin altında yatan anlamları ortaya çıkarmış.
Akılcı, insan merkezli Batı düşünce sistemlerinde unutulmaya başlayan insan-doğa-kültür ilişkisine yeni bakış açıları getiriyor.
Kitabın dili bilimsel, yani zorlanabilirsiniz okurken. Ama okumaya devam ettiğinizde zihninizde bilgiler oluşmaya başlayacak.
Yapısalcılık düşüncesinin kurucularından birinin kitabını okuyorsunuz, Tahsin Yücel’in çevirisiyle. İyi okumalar.
Aşağıya dört bonus daha ekliyorum. İlgilenen, bu yazının sonuna kadar gelen varsa aşağıdaki kitapları da şiddetle öneririm. :)
Engin Geçtan – İnsan Olmak (Metis Yayınları)
Erich Fromm – Sevme Sanatı (Say Yayınları)
Tiffany Watt Smith – Duygular Sözlüğü (Kolektif Kitap)
Platon – Sokrates’in Savunması (Say Yayınları)
Yazar: Abdullah Furkan Doğan
Rana Sezgin
2021-12-15T22:22:54+03:00Çok güzel bir içerik olmuş. Duygular Sözlüğü hep geciktirdiğim bir kitap. Artık okumam lazım sanırım. :) Emeğinize sağlık.🌾