İntihar sürecini kitabın başından sonuna kadar okura yansıtan bir kitap.

İnsanlığımı Yitirirken


Kitabı psikolojik açıdan ele almayacağım.


Nedeni ise intihar psikolojisi gerçekten de çok ince nüansları barındıran bir konu. Ve de benim bu konu hakkında yazacak kadar bilgim yok.


Kitabın ilk 5-6 sayfasında itiraf etmem gerekirse, burjuva hayatı süren bir çocuğun şımarıklığını okuyorum diye gülmüştüm. Ancak bu böylesine "basit, bayağı" yorumla incelencek bir kitap değil. Kendime şöyle bir soru sordum. Bu karakter neden pesimist? İntihar sürecini belirli bir zümreye atmaya suçlamaya gerek yok. Hayat bir bütündür. Sonrasında da kahramanımızın resim sanatındaki empresyonizm akımından etkilendiğini öğreniyoruz. Bir ipucu olarak bu bilgiyi cebime koyarak kitaba devam ettim.

-Direkt Sözlük Anlamı Alınmıştır-

(İzlenimcilik doğadaki unsurların kişinin kendisinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler. Bu akım içerisinde yer alan sanatçılar doğayı objektif bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenimi resme (veya edebi esere) aktarırlar.)


Şimdi İzlenimcilik ile bu kitabın gidişatını birleştirmem gerekiyor. Bunu da yazar bana zahmet vermeden kendisi hemen Sayfa 31 ve Sayfa 32'de veriyor. Ben Bir Kediyim romanında bir kedinin gözü üzerinden burjuvanın veya sıradan insanların yaşamını gözlemleyen bir roman.


Kahramanımızın Sayfa 32'de gösterdiği bir ressamın resmi var, bakalım bu ressam kimmiş? Modilgianı. Bu ressam, karakterimiz ile paralel bir yaşam sürmüş. Alkol tedavisi görmüş. Yani buradaki mesele kahraman toplumu anlamaya çalışıyor, ama kendisine yakın insanlar üzerinden bu anlamayı gerçekleştiriyor. Pesimist ve Karamsar insanlar.


Yabancılaşma konusunu ben sadece Marx'ın yabancılaşmadan ele aldım. Ve kafama oturdu. Uzun uzadıya yazmaya gerek yok.


Sayfa 89; Kahramanımız başından beri taklit yapar. Yani taklit yaptığını söyler. Ama kimse onun taklit yaptığını anlamaz. Bir kişi anlar ve onu öper, evlenir.


Kitabın kurgusuna 7 puan veriyorum.

Karakterler: Kahramanımız hariç, 5 puan

Konu: 10 Puan

İrmik irmik örülmüş bir kitap