Aşk ve tutku kelimesinin beden dilidir tango. Kökeni Afrika'ya uzanmaktadır ve kesin bir açılımı yoktur. Afrika'nın bir bölgesinden veya 'dokunma' kelimesinden türemesi ihtimaller arasındadır. Tango kelimesi, ilk olarak siyahiler tarafından Latin Amerika'da kullanılmaya başlandı. Özellikle erkekler ve konsomatris çiftler tarafından yapılmış, ardından tüm dünyaya yayılarak popüler bir dans türü haline gelmiştir.


Tango, geniş olarak tiyatro ve laternalar katkısıyla Avrupalı göçmenlerin yaşadığı yoksul işçi sınıfı mahallelerinde oldukça yaygınlaştı. Bu yaygınlaşmanın sonucu olarak barlarda, sokaklarda ve üst sınıfların mesken tuttuğu mekanlarda tango dansı yapılmaya başlandı.


Avrupa'ya yolculuk etmek için 20. yüzyılın başlarında Buenos Aires'ten dansçılar ve orkestralar hazırlık yapmışlardır. Tangonun ünü gittikçe yayılır; önce Paris'te, sonra peşinden Londra, Berlin ve diğer milletler de buna eşlik etmiştir. 1913 yılından sonra tango, New York'u ve Finlandiya'yı da etkisi altına almıştır.


Tangonun genel merkezi İspanya olmasıyla beraber, esas temeli vücut temasına dayanır fakat günümüzde ilk versiyonu pek yansıtmamakla birlikte daha az vücut temasına dayanmaktadır. Tango, şimdilerde pek tercih edilen bir dans türü olmasa da, hikayesi hüzünlü ve acılı insanlara kadar uzanmaktadır.


Asıl ortaya çıkışı 1800'lü yıllarda Arjantin genelevlerinden olmasıdır. Bueno Aires'ten gelen dansçı ve orkestraların burada kendi müziklerini, danslarını, örf ve adetlerini yansıtmaya çalışmaları ile o hüzünlü serüveni de başlayan tangonun asıl perde arkası, yaşadığı toprakları terk edip kendilerini icra etmenin ve kimlik arayışının sembolü haline bürünmüştür.


Tangonun ortaya çıkış tarihinde, göçün insan üzerindeki etkisi, kadınların yaşadığı hayal kırıklıklarının onları geneleve sürüklemesi ve erkeklerin teselli olarak içki kadehlerine yönelmeleri, o tutkulu dansın kanında acı ve kırıklığı taşıdığına şahit oluyoruz.


Carlos Gardel'in ilk olarak 1917 yılında argodan uzak bir şekilde, smokin giyerek tango söylemesi tangonun üst basamaklara taşınmasında büyük bir faktör olmuştur.


Sözlerimi tamamlamadan önce şunu belirtmek isterim ki, tangonun diğer dans türlerinden ufak bir farkı söz konusudur. Tango, onu icra eden insanların geçmişindeki o buhranlı ve acı dolu günleri tekrar ortaya çıkararak hüznü tazelemektedir.




Yazar: Burcu Çiçek