Herkese selam. Bu yazımda "İspanyol Dağ Manzarası" isimli eser hakkında sizinle konuşmak istedim. Öncelikle bu eserin ressamı, olayların kraliçesi ve dedikoduların prensesi olan Dora Carrington’dan kısaca bahsetmek istiyorum.


Carrington,1893’te Herefordshire’da doğmuş bir ressam ve dekoratif sanatçıydı. Beş çocuğun dördüncüsü olan Carrington, ailesinden uzak ve sanatla iç içe olmaktan mutlu bir insandı. Yeteneği Bedford’daki okulunda keşfedilmişti. 1910'da Londra’daki Slade Güzel Sanatlar Okuluna kaydolmuştu. Başarılı bir portre ve manzara ressamı olarak uygulamalı ve dekoratif sanatlar üzerinde çalıştı. Han tabelaları, fayanslar ve mobilyalar dahil olmak üzere her türlü yüzeyi kullandı. 1978'de Londra'daki Tate Gallery'nin direktörü olan Sir John Rothenstein, Dora Carrington'ı "zamanının en ihmal edilen ciddi ressamı" olarak nitelendirdi. Eserlerine imza atmaması sebebiyle de 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar çalışmaları geniş çapta tanınmadı. Carrington’ın inişi çıkışlı aşk hayatı, cinsel kimliği ve daha otuz sekiz yaşındayken intihar etmesi çalışmalarını gölgede bıraktı ama bunlara değinmeyeceğim. (Detaylı öğrenmek isterseniz aşağıya bıraktığım filmi izleyebilirsiniz.) Şimdi esere göz atalım.


Carrington, 1924'te İspanya'ya gitti ve bu tabloya ilham kaynağı olan Endülüs bölgesini ziyaret etti. Ziyaretinin çoğunu arkadaşı Gerald Brenan'ın yaşadığı Yegen kasabasında geçirdi. Resmini tamamladığı Tidmarsh Tepesi'ndeki evine döndüğünde Brenan'a şöyle yazdı: "Beğendiğin manzara üzerinde çalışıyorum, geçitlerin yanında yuvarlak dağlar var. Yeni bir yöntem deniyorum, parlak renklerle bütün bir alt boyama, onun üzerine yeşil ve daha şeffaf renklerle cilalama yapacağım."


Ön plandaki pürüzsüz inişli çıkışlı tepeler ve uzak mesafedeki Sierra Nevada dağlarının pürüzlü zirveleri uyum oluşturuyor. Bu resim Carrington'ın, yeşillerin, mavilerin ve beyazların baskın renkler olduğu diğer manzaralarından oldukça farklı. Burada Endülüs manzarasını canlı turuncu ve sarı tonlarda resmediyor. Bu eserle ilgili en dikkat çekici şeyse kentsel dünyaya olan uzaklığıdır. Endüstriyel ve kentsel imgelerin yokluğu belki de Carrington'ın kendisini bu dünyadan uzaklaştırma arzusunu göstermektedir.

Bu eser şu anda Tate Modern’da (Londra) sergilenmektedir.

Eser hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.


Dora Carrington hakkında daha fazla kültürlenmek isterseniz aşağıdaki bağlantılara göz atabilirsiniz.

https://www.dailyartmagazine.com/outside-bloomsbury-group-dora-carrington/

https://www.theartstory.org/artist/carrington-dora/

https://www.tate.org.uk/art/artists/dora-carrington-868 Carrington(Film)