Japonya’da Fuji Dağı’nın kuzeybatısında yer alan ve intihar ormanı olarak bilinen, 35.000 metrekarelik bir alana yayılan Aokigahara Ormanı ya da diğer adıyla İntihar Ormanı, dünyada San Francisco'daki Golden Gate Köprüsüʼnden sonra en çok intihar edilen ikinci nokta. Teşvik edici olmaması için yetkililer veri paylaşımını sınırlamış olsa da tahminlere göre her yıl yüzlerce kişi bu ormanda intihar etmektedir.


Birçok kaynak intihar ormanındaki ilk intihar vakasının Budist bir rahip tarafından olduğunu belirtiyor. İddiaya göre ruhunu açlıkla arındırmak isteyen rahibi başka rahipler de takip etmiş ve ortaya bir “ölüm” noktası çıkmasına sebep olmuştur. Başka bir iddiada ise orman,l ününü kahramanlarından birinin bu ormanda intihar ettiği Seicho Matsumoto tarafından 1960’ta yazılan bir kitaptan alıyor. Böylece ormanın popülaritesi artmaya başlarken ormandaki intihar oranları da artmaya başlıyor. Zaten intihara meyilli olan Japon toplumunda orman “intihar için harika bir yer” olarak nitelendiriliyor. Başka bir iddia ise ormanın tarihsel olarak “lanetli” olduğuna inanıldığı ve kıtlık zamanlarında hanedeki kişi sayısını azaltmak amacıyla engelli ve yaşlıların bu ormana bırakılarak ölüme terk edildiği yönünde.


Doğal ve turistik bir alan olan İntihar Ormanıʼnda gezerken intihar etmeye gelmiş birine yahut cesede rastlamak çok sıradan bir hal almış durumda. Bu gizemli orman, Hollywood'un da dikkatinden kaçmamış ve 2016 yapımı "The Forest" isimli sinema filmine ilham kaynağı olmuş. Japon yetkililerden izin alınamadığı için film başka bir ormanda çekilmiş olsa da ormanın popülaritesini artırdığı kesin. Tüm bu etkilerden bağımsız, ormanın bir de kendi doğal yapısının yarattığı garip atmosfer var. Bu ormandaki ağaçlar, kendiliğinden eğilip bükülebiliyor. Bir dağın eteklerinde kurulu olduğu için toprak engebeli ve yüzlerce gizli mağaraya da ev sahipliği yapıyor. Üstelik vahşi yaşamdan izler de pek yok ve neredeyse çıt çıkmıyor. Ününün hakkını verircesine bir ölüm sessizliğine bürünmüş olan İntihar Ormanı, daha uzun süre bu kötü şöhreti taşıyacak gibi görünüyor.


Ormanın bekçisi olan Kyochi Watanabe adlı bir kişi ise hoparlörler aracılığıyla ormana müzik yayını yaparak hayatlarını sonlandırmaya karar veren insanları kararlarından vazgeçirmeye çalışıyor. Ormana yakın bir yerde doğan ve hayatının çoğunu burada geçirmiş olan 60 yaşındaki müzisyen ormanın içinde bir kulübede yaşıyor.



Kaynaklar:

https://www.haberturk.com/japonyadaki-intihar-ormaninda-intihar-vakasi-2711506


https://www.cnnturk.com/dunya/japonyadaki-intihar-ormaninda-bir-intihar-vakasi-daha


https://www.milliyet.com.tr/emlak/filmlere-bile-konu-oldu-japonyadaki-intihar-ormani-63307


https://www.yenisafak.com/foto-galeri/dunya/herkes-bu-ormanda-intihar-ediyor-2032625




Yazar: Rıdvan Temiz