Pencerenin mermer pervazında oturuyorum. Cumartesi günü. Yağmur damlaları şeffaf cam üzerine gelişigüzel isabet ediyor. Pek fazla şey görme imkanım yok; karşıdaki binanın dış cephesi yağmurdan kimi kısımları laciverte dönmüş, ama asıl rengi griye daha yakın olan bir apartman ve bu apartmanı eşit aralıklarla beş kat bölen beyaz pencereler var. Değişik renklerde perdeler örtüyor pencereleri. Beyaz kalın perdeler ağırlıkta. Yalnız perdelerin bir tanesi açık. Şeffaf tül üzerine gelişigüzel ışıklar vurup bir çeşit görüntü yansımaları sunuyor. Muhtemelen üçüncü kattaki bu dairede biri televizyon izliyor diye düşünüyorum. Yanıma yerleştirdiğim kahve kupamdan tüten duman camı buğuluyor. Diğer yanıma yerleştirdiğim küllüğümün yarısı dışarıda ama nerede olduğunu unutmazsam düşmeyeceğine eminim.



En son saate baktığımda saat ikiydi. Bir süredir saate bakmadım. Ancak böyle durumlarda zaman ne kadar akıp gitti diye düşünsem de hep beklediğimden az zaman geçmiş oluyor. Üzerine yaslandığım sol bacağım karıncalanıyor. En fazla yirmi dakika olmuştur diye geçiriyorum içimden. Hafifçe bacağımı hareket ettirip kan akışına müsaade ediyorum.


Birkaç saat daha zaman öldürmem gerekiyor. Şehir merkezinde çok sevdiğim bir Fransız filminin tekrar gösterimi var. Filmin adı ‘Boudu sauvé des eaux’. İntihar etmek üzere olan bir evsizi kurtarıp kendi hayatlarına adapte etmeye çalıştıkları bir komedi filmi. Bana her zaman hayatın ta kendisi gibi gelmiştir bu film. Tıpkı Boudu’yu Sen nehrinden çekip aldıkları gibi, çekip çıkarıyorlar anne karnındaki sıvının içinden bebeği. Güç bela aldıkları bebek de evsiz Boudu gibi aynı. Her şeyden bihaber ve umursamaz. Çok fazla zaman istiyor uyum sağlaması. İlk adımı atmasından önce birkaç kelime söyletmeye çalışıyorlar. Bu genelde kurtarıcılarının tercihlerine göre ‘anne’ ya da ‘baba’ kelimesi oluyor. Küçük evsizin önce iletişim kurmayı öğrenmesi gerek. Sonra tembellik etmesine müsaade etmeden yürümeyi öğretiyorlar. Önce tatlı dil ve sonra ölene kadar çekeceği yükün kas gücü. Yeni doğanların beyinlerinin çalışmaması büyük şans. Çünkü düşünebilseydi eğer çekip çıkarmalarına müsaade etmezdi çoğu. Hırsızlığa başlamadan önce on iki yaşına kadar dilenecek bir çocuk neden kurtarılmayı beklerdi ki? İşte bu yüzden bilinç ortaya yavaşça çıkıyor. İlk oksijen ciğerleri yaktığı için bebekler ağlıyor derler. Belki de boğulmaktan kurtarıldıkları bu çok uzun metrajlı filme dahil olmaktan ağlıyorlardır. Kim bilebilir?


Yağmur hızını yitirmeye başladı. Bunu cama vuruş sıklığından anlayabiliyorum. Belki de rüzgar yönünü değiştirmiştir de cama değil başka bir yerlere savruluyordur damlalar. Emin değilim. Hazırlanmam gerek. Kahvem bardağın çeyreğine yayılmış ve buz gibi. Sigaramın külünü üzerine serpiyorum. Sıcak korun kahveyle buluşmasından tiz bir ses çıkıyor. Belki sakallarımı keserim ve nihayetinde çıkmam gereken saat gelmiş olur.



 Kuşkusuz yürümek için güzel bir gün değil. Yine de yürümek istiyorum. Çamurun pantolonumda bırakacağı izleri düşünüyorum. Ben hep 1570’lerin Londra’sında bir haber taşıyormuşçasına, berbat bir şekilde yürüyorum. Aslında hiçbir acelem yok ama attığım adımlar birbiri ardına dövüyor yeri. Yavaşça mermer pervazdan aşağı atıyorum kendimi. Ayaklarım parke zemine değince içim soğuktan ürperiyor. Evdeki bu değişime kedi kayıtsız kalamıyor. Yattığı üçlü koltuktan atlayıp peşim sıra banyoya geliyor benimle. Traş olurken bir plak çalmak istiyorum. 1973 Dark Side Of The Moon. Ancak pikabın iğnesinin üç aydır kırık olduğu geliyor aklıma. Lavabonun yanına koyduğum telefonumdan açıyorum aynı albümü. Birler ve sıfırların dünyasından çıkma sesler hiçbir zaman taş plağa oyulmuş seslerin yerini tutmuyor. Günümüzde arada artık fark olmadığını savunanlar da var ama ben hiçbir şekilde ikna olmuyorum herhangi bir dijital formatın bir taş plakla eşdeğer olabileceğine.



Oturduğum binanın girişi bir acayip doğrusu. Kıvrılan merdivenlerden aşağı inip zemin kata ulaşınca, çıkış kapısına erişmek için birkaç basamak tırmanmak gerekiyor. Aşağı, aşağı, yürü ve tekrar yukarı. Sürekli aşağıya yönelip yeri delmemizden korktukları için mi böylesine bir yol izlemişler yoksa hesap hatası mı bilmiyorum. Sadece birkaç basamak yukarı çıkıp kapıyı açıyorum. Yağmur dinmiş ama yerine çirkin bir rüzgar var. Yerdeki su birikintisinden seken görüntü başımı döndürüyor. Yansımanın ötesinde bir dünya daha var sanki ve oraya düşmemek için suların üstünden atlayarak caddeye yöneliyorum. Ellerim cebimde sabit hızlarla adımlıyorum.


Şehrin merkezine restore edilen tren garının olduğu taraftan gidiyorum. Restorasyon sırasında ağaçlandırdıkları yol yağmurun yağmasından ötürü bir tuhaf kokuyor. Ağaçlar henüz toprağa gömüldükleri için birer ince fideden ibaret. Çimenlerin boyuyla karşılaştırılınca absürd bir ilkokul resmi gibi görünüyor. Restorasyon sırasında yol birden fazla şeride çıkarılınca kaldırımların genişliği oldukça azalmış. En fazla iki kişinin yürüyebileceği pürüssüz ince bir yol. Birkaç metre önümde bir adam bavulunu çekerek gara doğru ilerliyor. Onun önündeyse bir kadın köpeğini gezmeye çıkarmış. Kahverengi trençkotun içinde tahta bacaklarla yürüyen bir jonglör gibi orantısız adımlar atıyor. Köpek aralıklı fidelere işiyor. Kadının pek umurunda değil. Köpek durdukça tasmanın uzamasına izin verip diğer elinde telefonuyla kaldırım boyunca yürümeye devam ediyor. Bavulunu sürükleyen adam yorulmuş olsa gerek ki diğer eliyle bavulunu çekiştirmeye kaldığı yerden devam ediyor. Ellerim cebimde sigaramı içmeye çalışıyorum. Her saldığım dumanda gözlerimin önüne bir perde inip aralanıyor. Sıradaki sokaktan sapıp nehir kenarındaki eski plak satan dükkana gitmeye karar veriyorum. Yol arkadaşlarıma veda bile etmeden ayrılıyorum ince ve uzun kaldırımlı caddeden.



Akarsuyun iki yanından ilerleyen yürüyüş yolu kalabalık. Şehrin en romantik ve revaçta olan yürüyüş yolu. Gri taşların dizilimiyle birkaç kilometre boyunca uzanan yolu eski tip, gaz yağıyla aydınlatan fenerlere benzetilmiş sokak lambaları aydınlatıyor. Buğulu camlarla kamufle edilmiş kafeslerin içinde elektrikle çalışan ampuller bulunuyor oysa ki. İnsanlar tarafından tercih edildiği için her yanı dükkan ve kafelerle dolu sokağın. Birbiri ardına dizilmiş dükkanlar en çok dikkati çekebilmek için ışıklandırmada birbiriyle yarışıyorlar. Hepsi birbirinden parlak ve renkli. Nehirden yolu ayıran korkulukların dibinde dikilen sokak lambaları ihtiyar bir adamın penisi kadar işlev sahibi. Sırasıyla kafe, kafe, hediyelik eşya dükkanı, kahvaltı salonu, restoran zinciri... Hepsi sırayla yürüyenlerin korneasına tecavüz ediyor. Bir miktar attığım adımları izleyerek ilerliyorum bu toplu tecavüze katılmamak için. Beyaz ayakkabılarımın bir kısmı sararmış, bir kısmı da çamur iziyle garip silüetlere bürünmüş şekilde. Kafamı korkuluklardan yana çevirip bir süre daha yürümeye devam ediyorum. Bir grup insan korkuluklardan atlayıp suyun başladığı yere oturmuş bir şeyler konuşuyorlar. Suyun aktığını duymak mümkün değil. Birkaç adımda bir duyduğum müzik ve insan gürültüsü değişiveriyor. Ay yavaş yavaş yüzünü göstermeye başlamış bir şekilde tepeden izliyor bizi. Sokağın sonlarına doğru hem ışık hem de gürültü giderek azalıyor. Zamanda yolculuk yapmak gibi garip bir hissiyat kaplıyor içimi. İçine ışınlandığım zaman daha rahat hissetmemi sağlıyor. Eski plaklar satan dükkana doğru adımlarımı hızlandırıyorum.




Eski plaklar sattığını vurgulamak adına ahşap ve tozlu bir dükkan olduğunu sanmıyorum. Daha çok tercih edilmediği, aynı zamanda altmış yedi yaşında bir ihtiyar tarafından işletildiği için bu denli kahverengi ve tozlu dükkan. İhtiyarın kulakları -tıpkı çoğu yaşlı insan gibi- pek iyi duymaz. Gözlerinin de pek iyi gördüğünü sanmıyorum. Kalın çerçeveli gözlüklerinin arkasında buz mavisi gözleri var. Bana bir zamanlar izlediğim bir filmdeki kötü karakteri hatırlatıyor. Omurgası yerçekimine yitip gitmiş. Tıpkı dışbükey bir parabol gibi eğri duruyor. Yerçekimi yaşlı insanlara böyle garip şeyler yapar. Sanki artık zamanının geldiğini hatırlatmak için toprağı görmesini istermişçesine baskı uygular insana. Buz mavisi gözleriyle girişte iskemleye oturmuş dışarıyı izliyor. Kapıyı ittiğimde içeriye birinin girdiğini haber verircesine bir zil çalıyor. Elim biraz tozlanmış olabilir. Anlaması neredeyse imkansız bir baş hareketiyle selamlıyor beni. Gülümseyerek karşılık veriyorum. Duvara yaslanmış büyük krem rengi raflarda dizili plaklara yöneliyorum. Raflar hem kronolojik hem de türlerine göre düzenlenmiş gibi duruyor. Hızlıca raflar arasında geziniyorum. Rafların düzeni konusunda biraz erken yargıya varmış olmalıyım ki bir Earth Wind and Fire plağının arkasından Duke Ellington plağına rastlıyorum. Her yerde olduğu gibi burada da kaos hakim. Biraz kararsız kaldıktan sonra, az önce rastladığımdan çok daha alakasız bir rafta Duke Ellington & John Coltrane plağını buluyorum. Kapağının kenarları kıvrılmış ve rengi solmuş olmasına rağmen plağın kondisyonu oldukça iyi durumda. Yılı üzerinde yazmıyor ama ben 1963 diye anımsıyorum. Kapakta John ve Duke yan yana oturmuşlar. Bir miktar daha oyalandıktan sonra tek bir plak alarak dükkandan çıkıyorum. Buraya yaklaşık iki yıldır belirli aralıklarla uğrarım fakat dükkanın sahibine iyi akşamlar dilerken hiç aklıma gelmeyen bir düşünce beliriyor aklımda; buz mavisi gözlerini dikip iskemlesinde oturan bu adam öldükten sonra başka nereden ikinci el plaklar bulabileceğim? Değişimden hiç haz etmiyorum. Tahmin ediyorum ki burası tarihe karıştıktan iki ay sonra bile farkında olmadan kapısının önünde kendimi bulacağım. Tıpkı bundan dört yıl önce yangında kül olan kitapçıda olduğu gibi. Bu konuyu pek düşünmeden yürümeye devam ediyorum. Altı sokak geçtikten sonra tamamen aklımdan uçup gidiveriyor.



Dükkandan ayrıldıktan yaklaşık beş dakika sonra dev plağı aldığıma pişman oluyorum. Gitmem gereken yere rengi solmuş, sandalyede oturan iki Afrikalı adamın olduğu bir plakla gidiyor olmak tuhaf hissettiriyor bana. Rüzgar biraz daha az ama birkaç saat öncesine göre daha soğuk. Gösterime giderken aynı yolu kullanmamaya dikkat ediyorum. Hem kalabalığın arasında dev bir plakla dolaşmamak için hem de ışık ve gürültüye tahammül etmemek adına. Karanlık ara sokakta ilerlerken park halindeki arabanın üstünde bir kedi dikkatimi çekiyor. Patilerini gövdesinin altına kıvırmış tıpkı bir sfenks heykeli gibi yatmış sokağı izliyor. Adımlarım hızlı ve sert olduğundan yavaşlamaya karar veriyorum. Daha nazik ve minik adımlarla bir taraftan kediyi izleyip bir taraftan da yoluma devam ediyorum. Bu sırada kedinin tüm dikkati üzerimde. Sıradaki hamlemi beklercesine başıyla takip ediyor beni. Arkadan bir çatırtı gelmesiyle anlık kulaklarını o yöne çevirse de yüzünü bir saniye bile benden ayırmadan beni izliyor. Daha çok elimdeki dev plağı anlamlandırmaya çalışıyor gibi ama neyse. Küçük bir baş selamıyla geçtikten sonra sıradaki sokağa doğru adımlamaya devam ediyorum.


Filmin başlamasına henüz yirmi dakika var. Burası bir sinema değil de bir pub. Pub demek de zor. Krem -eskiden beyaz olabilir tam olarak emin değilim- rengi sandalyeleri ve lacivert örtüyle kaplanmış masalarıyla daha çok bir tavernayı andırıyor. Belki de el değiştirmeden önce bir tavernadır hakikaten. Asma kat tahtadan bir zemine sahip. Her atılan adımda gıcırdayan bir fon sesiyle yürünebiliyor ancak. Projeksiyon cihazını en uç tarafta yüksek bir zemine oturtmuşlar. Aynı ilkokuldaki gibi kirli beyaz bir perde projeksiyon cihazının öpücüğünü bekliyor. Masaları bir sınıf düzeni gibi orantılı ve tek yöne bakacak şekilde düzenlemişler. İçeride sadece dört masada oturanlar var. Bu eski bir Fransız komedisi için oldukça iyi bir sayı bence. Başladıktan sonra da en az iki masa daha katılsa burası neredeyse yarı yarıya dolmuş olur diye geçiriyorum içimden.


Projeksiyonun hemen önündeki masaya oturmayı seçiyorum. Sandalyeme yerleşirken dikkatlice çekip görüntüyü engellememeye dikkat ediyorum. John Coltrane ve Duke Ellington tam karşımda oturuyorlar. Ters bir şekilde durduklarını fark edip onları baş aşağı çevirip güzelce oturtuyorum sandalyeye. İlk andan beri ağızlarını bıçak açmıyor. Film başlamadan bir hoş sohbet iyi olurdu halbuki. Garson bir şey isteyip istemediğimi soruyor. Saçlarını at kuyruğu yapmış genç bir çocuk. Çerçevesiz bir gözlüğü ve kırmızı oduncu gömleği var. Bir adet Blanc 1664 söylüyorum. Gecenin ta kendisi gibi lacivert şişede Blanc geliyor yanıma. Ne bir gürültüsü var, ne kör edici ışıkları. Lacivert ve sessiz. Kapağı açılınca biraz duman tütüyor şişenin ağzından. Dışarısıyla yarışırcasına soğuk şişeyi avuçluyorum. John ve Duke bir şey istemiyor. Film yirmi beş dakika sonra başlıyor. Boudu her zamanki gibi. Çoğu şeyi kabullenmekte zorlanıyor. Bir Blanc daha söylüyorum. Sanki o öncekinden daha da lacivert geliyor gözüme. Soğuk ve sessiz.