Faydacılık düşünce akımının önde gelen isimlerinden olan Dewey, bu eserinde ahlak eğitiminin ne olduğunu ve nasıl verilmesi gerektiğini ele alıyor. Bunun yanında eserde Dewey'in ahlak felsefesinin açıklandığı iki ek metin bulunuyor. "Ahlakta Üç Bağımsız Unsur " ve "Dewey'in Ahlak Felsefesi" başlıklı bu metinler faydacı ahlakı anlamak için önemli bir rehber niteliği taşıyor.

"Geleneksel ya da uzlaşımsal ahlak, kendi kurallarına sorgusuz itaati kabul ettirmeye çalışır. Dewey, bunun bir kalıcı olgunlaşmama formülü olduğunu çünkü kuralları deneye tabi tutarak daha iyi yaşam yolları öğrenme imkanlarını ortadan kaldırdığını söyler."

"Alışkanlıklar, farkındalığın bir kenara bırakılmasını sağlayarak insanların düşünsel kaynaklarını korur, etkinliklerini akıcı kılar ve kararlı çevrelerinde güvenli bir şekilde sonuçlar üretmelerini mümkün kılar. İnsanların alışkanlıkları onların karakter yapılarını somutlaştırır. Alışkanlıklar bilinçaltında çalıştıkları için ilk mantıkları unutulduktan veya reddedildikten sonra varlıklarını sürdürebilirler. Görünürdeki amaçlardan ziyade davranış biçimlerini sağlamlaştırdıkları için çevre değiştiği zaman en başta niyetlenmemiş sonuçlar üretebilirler."