Daha önce online sahne platformu olan JoJo'dan bahsetmiş ve platformda şu an için konserlerin var olduğuna, henüz görsel sanatların yer almadığına değinmiştik. (İlgili içeriğimize

https://bubisanat.com/posts/yeni-nesil-online-sahne-jojo-p-br-p-p-strong-sanat-eve-sigar-mi-strong-p-p-br-p-p-corona-virusun-hayatimiza-girmesiyle-birlik ulaşabilirsiniz.) Ancak Kadıköy'de 40 yılı aşkındır hizmet veren Moda Sahnesi, sanatseverlerin bu açığını kapatmakla meşgul.




Sinemadan Kültür-Sanat Merkezine


1969 yılında Kafkas Sineması adıyla bir sinema salonu olarak kurulan mekan, 1984 yılında Moda Sineması olarak hayatına devam etmiş. Bu tarihten itibaren Kadıköy yakasının kültür ve sanat ihtiyacını önemli derecede karşılayan salon, bir tek sinema ile yetinmemiş ve konserlerden tiyatroya, söyleşilerden film festivallerine değin birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmış. Fakat ne var ki mekan büyüyen İstanbul'un içerisinde zamanla önemini yitirmiş ve eski şaşalı günlerini koruyamamış.


İşte böyle bir zamanda 12 kişilik sanatsever bir ekip, sinema salonunun sahibi Yalçın Yeğiner ile buluşup projelerini anlatmışlar. Ve en nihayetinde de 2013 yılında Moda Sineması'nı Moda Sahnesi'ne çevirmişler. Biri büyük biri küçük sahneden oluşan mekanın mazisine saygı mahiyetinde ayrıca bir adet de sinema salonu tutulmaya devam edilmiş. Üstelik bu sinemada gişe filmleri yok. Bağımsız film gösterimlerinin yanı sıra birtakım özel sinema etkinliklerinin de yer aldığı bu 46 kişilik sinema salonu sıcak ve samimi bir ortam oluşmasına aracılık ediyor.




Sanata Destek: Online Sahne Performansları


Moda Sahnesi sadece sinema ve tiyatroya ev sahipliği yapan bir mekan değil. Kültür ve sanatın nitelikli ürünlerinin sergilenebileceği kısıtlı sayıda mekan olması sebebiyle tamamen sanatı destekleme amacıyla yola çıkan bir ekibin ürünü olan bu sahnede müzik, dans gibi diğer sanat dallarından sanatçıların da kendi performanslarını sergilemelerine olanak sağlanıyor. Ayrıca çocuk ve gençlere yönelik sanatsal atölyeler de düzenlemekte.


Pandemi sürecinde sahnelerin kapanması ve sahne sanatçılarının maddi gelirlerden yoksun kalması sebebiyle Moda Sahnesi bu bakımdan sanatçılara büyük bir fırsat sunuyor. Kendi bünyelerinde yer alan tiyatro ekibinin oyunlarının dışında konuk sanatçıları da ağırlayan mekan, başka sanat dallarından misafirlere de kapısını açmakta.


Moda Sahnesi web sitesinde ''Sahneden Naklen'' kısmından ulaşılabilen etkinliklerden dilediğinizi seçip canlı bir şekilde izleyebilirsiniz. Her bir etkinliğin fiyatı aynı. Aslında etkinliklerin fiyatından ziyade 'sanata destek' amacıyla bir biletleme söz konusu. Bir etkinliği izlemek isteyen kullanıcı 25 liradan başlayan fiyatla gösteriye erişebiliyor. Sanata daha fazla destek vermek istenilir ise 50, 75, 100 ve 250 liralık bilet de alınabiliyor.

25 liralık bilet ile 250 liralık bilet arasında herhangi bir kullanım farkı bulunmuyor. Amaç sadece sanatseverlerden destek alabilmek.




Üstatlar da Sahnede


Moda Sahne'nin web sitesinde yer alan etkinliklere bakıldığında birçok ünlü oyuncunun yer aldığı gösterileri bulmak da mevcut. Melis Birkan ve Caner Cindoruk'un oynadığı, Marguerite Duras'ın yazdığı 'Yeni Bir Şarkı'; Berna Laçin ve Erdal Özyağcılar'ın yer aldığı 'Hoşgeldin Boyacı' adlı tiyatro oyunları şimdiden izleyicilerini beklemekte.





Yazar: Can Badegil