Kafka'yı yakından tanımak isteyen "hayranlarının" okuması gereken bir kitap. Onu sevenler, gerçekten düşünceleri, bakış açıları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler keyif alarak okuyabilir. Kitabı okudukça kendisine olan yakınlığım daha da arttı (daha ne kadar artabilirse…)


 "Her davranışında bir dikkati çekmezlik vardı." diyor Max Brod; ünlü olmak, tanınmak için yazmadı öykülerini, bu yüzden özgün, bu yüzden başarılı canım Kafka. Kasmıyor kendini, beğendirme çabası yok. Kendi halinde takıldığı için bu kadar iyi bu kadar geçilemez.


Kafka'yı ne kadar umutsuzluğun yazarı olarak düşünsek de o umutlu bir insandı. Evet hüzünlüydü, karamsardı, mutlu değildi çoğu zaman ama umutluydu. Kitap öznel olabilir ama onu en iyi tanıyan birisinin düşünceleri es geçilemez. Yanlış ya da doğru olup olmadığını bilemeyiz ama yine de kendisi hakkında bilgilere sahip olmamızı sağlıyor. 


Max Brod bizlere Kafka'yı kazandıran insan, onu tanıyabilme ve onun hakkında daha çok bilgi sahibi olabilme olanağı verdiği için kendisine sonsuz saygım var. 


Keyifli okumalar.