Alman dışavurumcu ressam Kirchner (1880-1938), renkli, sokak hayatını yansıtan ve izleyiciyi rahatsız eden resimler, heykeller ve baskılar (gravür) yaptı. Van Gogh, Gaugin ve Albert Dürer’den etkilendi. Fakat bazı figürleri Munch’u hatırlatır. Ortaçağ sanatını ve Art Nouveau’yu benimsedi. Onun resimlerinde maske gibi suratlar, rengarenk kıyafetli figürler görürüz. Akademik sanatı inatla reddettiği için kalın fırça darbeleri, kaba saba insan figürleri üretti. Kirchner’e göre resim buydu.

Dışavurumcu sanatçı, daha çok içinde yaşadığı toplum ve dünyanın sorunları ile ilgiliydi. Özellikle Berlin’in gece hayatı, sokakları ve insanları yapıtlarına konu oluyordu. Kendisine göre Berlin Büyük Şehrin Senfonisi idi. Hareketli metropol hayatı onu büyülemişti. Her ne kadar “yalnızlık dönemim” demiş olsa da bu durum onun üretmesine engel olmadı. Şimdi inceleyeceğimiz eser de Berlin sokaklarına ait “Kırmızı Fahişeli Sokak”. Kirchner'in yarattığı bu figür, bize Berlin’in yozlaşmasını anlatır. Büyük boyutlarda olan bu resimde gördüğümüz, maskemsi, bol makyajlı bir yüz, kıpkırmızı bir elbise ve sapsarı saçlar… Figürün fahişe olduğu tartışılmaz. Etrafındaki her erkeği kendisine baktıran bir kadın... Morlar, maviler, kırmızılar, yeşiller… Tüm karamsarlığı, çürümüşlüğü kaba saba fırça darbeleriyle yansıtan bir rengarenk Berlin gecesi.

Özellikle 1. Dünya Savaşı yıllarında yaşamış olan, Dresden’den Berlin’e gelmek zorunda kalan Kirchner, içinde bulunduğu çaresizlik, karamsarlık, yalnızlık gibi duyguları rengarenk anlatmış bizlere. Dresden’e geldiğinde sokaklarda başıboş şekilde dolaşarak, toplum tarafından dışlanmış insanları gözlemledi ve onların kısa kısa eskizlerini aldı. Özellikle bu kişilerden oldukça etkilendi. Sanatçıya göre fahişeler, modern ve büyük şehirleri sembolize ediyordu. Savaşın ve şehrin büyüsüyle figür ve manzara resimleri yapan sanatçının bu eserini ben Toulouse’un renkli, dans eden, içen ya da sadece yatan figürlerine benzetiyorum.


Kırmızı Fahişeli Sokak/ Ernst Ludwig Kirchner/ Tuval Üzerine Yağlı Boya /125 X 90,5 Cm/ Thyssen-Bornemisza Müzesi /Madrid, İspanya