Her Jose Saramago kitabında olduğu gibi ilk 100 sayfada Jose Saramago okumaya ara vereceğimi düşünüyor, sonrasında ise diğer kitapları okumak için sabırsızlanıyorum.
Anlık olarak biriktirdiğim "Kopyalanmış Adam" kitabını hemen anlatıp herkesin okumasını istiyorum.

Öncelikle kitabımızın bu sefer bir kahramanı var: Tertuliano Maximo Afanso. Karakterimiz boşanmış, karamsar bir tarih öğretmeni. Matematik öğretmeni tarafından tavsiye edilen filmi izlemek için ondan alır. Aynı gece evdeki gürültülere uyanınca filmin videoda kendi kendine oynandığını görür. Filmdeki figüranlardan biri kendisinin beş yıl önceki haline tıpatıp benzemektedir.

Yaklaşık ilk 100 sayfada kopyası Daniel Santa-Clara'yı bulma çabasını konu alıyor. "Hadi bul artık şu adamı!" sitemi ise sayfalar uzadıkça okuyucuyu gördüğü sırada karakterimiz bulunuyor. Asıl adı ise Antonio Claro.

Maximo Afanso'nun sevgilisi Maria da Paz bu hikayeden asıl etkilenecek kişi olduğunu ise başlarda bilmiyor. Sonlara doğru karşılaşan iki kopyanın yer değiştirmesi sonrası yaşananları görüyoruz.

Kitabın sonunda ise geriye sadece artık Antonio Claro olmuş bir Maximo Afanso ve Antonio Claro'nun eşi Helena kalıyor.

Kitabın sonu ise şöyle: İki kopya arasında geçen konuşma, yeni bir arayan ve Maximo Afanso arasında geçiyor. Arayan kişi ne kadar benzer olduklarını anlatmaya çalışıyor...

Jose Saramago'nun kitaplarının okunması gerçekten zor. Fakat sabredip sonuna ulaşanlar ise ödüllerini mutlaka alıyor. Sabırla tavsiye edilir! ☘️