Tablonun gizemi hakkında birçok şey rivayet edilir. Bu rivayetlerin en çok ses getirenlerinden biri; Da Vinci'nin, yasak aşkı Gian Giacmo Caprotti da Oreno'yu resmettiği üzerinedir.


Araştırmacı Stevenson ve ekibi, tablonun ultra çözünürlükte bir kopyasını çıkardılar ve günlerce incelediler.

Sonucunda tablonun sağ tarafındaki köprünün altında "72" sayısını fark ettiler.

Resmi incelemeye devam eden ekip, Mona Lisa'nın gözlerinin içine baktıklarında sağ gözünde L harfinin, sol gözünde ise S harfinin net bir şekilde gözüktüğünü tespit ettiler.

L harfi, Leonardo anlamına geliyor olabilirdi fakat S harfi?

Bu gizemi çözebilmek için Da Vinci'nin hayatı hakkında araştırma yapmak gerekiyordu.

Leonardo, hayatının bir kısmında; fakir bir ailenin çocuğu olan, henüz 10 yaşındaki Gian Giacmo Oreno'yu yanına çırak olarak aldı. Gian, ilerleyen yaşlarında yaptığı yaramazlıklar ve kötü davranışlar nedeniyle Da Vinci tarafından "küçük şeytan" anlamına gelen "Salai" lakabını aldı.

Çoğu kişiye göre Salai, Da Vinci'nin çizimleri için ilham kaynağı, çırağı, sevgilisi, belki de üçü birdendi.


Salai'yi birkaç tabloda yansıtan Leonardo, onunla bir ilişki içinde olabilir miydi?

Araştırmacılar, Salai'nin bire bir çizilen bir portresini aldı ve Mona Lisa'nın tablosuyla karşılaştırdı. Burun, çene, yüz hatları ve gülüş inanılmaz derecede benzerlik göstermekteydi.

Bütün bu araştırmalar sonucunda şu kanıya varıldı:

Leonardo ve Salai aslında sevgiliydi. O dönemde eş cinsel ilişkinin cezası idam olduğundan bunun bilinmesi hayatlarına mâl olurdu.

Leonardo, Salai'yi başka bir adla ve yüzle en mükemmel şekilde çizerek yaşatmak istedi, böylece ona verdiği değeri gösterebilirdi.

16 yıl boyunca gittiği her yere resmi taşıdı. Yüz, Salai'yi anımsatmalıydı ama o olduğu belli olmamalıydı. Da Vinci, bu çok uğraştığı resmi sonunda başarıyla tamamladı.

İsmi Salai olamazdı, lakabını bilenler çoktu. Bunun yerine "benim küçük şeytanım" anlamındaki Mon Salai ismini şifreleyerek "Mona Lisa" olarak yeniden düzenledi.

Gözün içinde yer alan S harfi de bu şekilde anlam kazanmış oldu.