Mert Bey,

Bu mektup trafiğinin böyle dallanıp budaklanacağını düşünmezdim ama mademki bu yola istemeden de olsa dâhil oldum, yazmak mecburiyetinde olduğumu düşünüyorum. Bu mecburiyet sizde yanlış bir izlenim bırakmış olmalı ki beni eleştirmekte sakınca görmüyorsunuz. Öncelikle yardım talebinde bulunan sizsiniz. Beni yargılamaya, eleştirmeye hakkınız yok. Doğal yollardan bana ulaşıp, randevu talep edip ofisime gelseydiniz şüphesiz gelişme kaydederdik. Ancak siz ısrarla mektuplaşmalara devam etmek istiyorsunuz. Mektuplarınızda da sorununuzu anlatmak yerine gizem yaratmayı tercih ediyorsunuz. Açıkçası ikinci mektubunuzdan sonra gerçek bir sorununuz olduğu konusunda şüpheye düştüm. Sorunlarınızı önemsemediğim sonucuna ulaşmayın. Siz altında başka sebepler arasanız da hocama neden anlattığımı ifade etmeye çalıştım. Sanırım şu sıralar zamanımın büyük çoğunluğu kendimi anlatmaya çalışmakla geçiyor. Bu sebeple bundan sonraki mektuplarınızda benimle ilgili detaylara inmemenizi, yalnız kendi sorunlarınızı anlatmanızı istiyorum. Psikolojik sorunların çözümünde danışmanın değil danışanın sorunlarına odaklanılır.

Bütün bunları söylüyorum; ama psikolog da olsam nihayetinde ben de bir insanım. Bu yüzden mektubunuzda neye dikkat etmemi istediğinizi anladım. Tesadüfler üzerine düşünmemi istiyorsunuz. Beni tesadüf eseri bulmadığınızı söylerken benim de merak etmemi, bu sayede bu bitmek bilmeyen mektup trafiğini devam ettirmeyi amaçlıyorsunuz. Her yazdığınızın altında bir mana aramaya çalışmaktan yoruldum. Bunun yerine keşke sorunlarınızı irdeleyebilseydik. Bunun için elbette gecikmiş sayılmayız. Bütün bu eleştirileri, saldırıları ya da merakımı kamçılamak için yapmış olduğunuz imaları unutuyorum. Unutmasına unutuyorum ama sizden de bunları tekrar etmeyeceğinize karşı söz istiyorum.

Mektubun bu kısmında daha ciddi sıkıntılarımız olduğunu ifade etmek isterim. Mektubunuzun son kısmında ucu bilinçli olarak açık bırakılmış sözlerinizle ne anlatmak istediğinizi anlıyorum. Ölmeyi düşünmek, istemek; bunlar yaşadığınız kötü olayların etkisiyle söylediğiniz kötü şeyler. Bu cümleleri alelade bir şey söylüyormuşçasına ifade etmeniz doğru değil. Sizin için hem bir profesyonel hem de sizi mektuplarınızdan dolayı az da olsan tanıyan biri olarak tedirgin oluyorum. Bu yüzden görüşme talebimi yineliyorum. Bu yolla gelişme kaydetmemiz çok zor. Türlü zorluklar yaşadığınızı biliyorum. Yaşadıklarınızdan sonra toparlanamadınız. Ancak lütfen intihar fikrini aklınızdan çıkarın. Mektubunuzda yazdıklarınız sizin yaşınızda biri için oldukça ağır. Sorunlarınızı beraber çözebiliriz. Eğer tesadüf eseri beni seçmediyseniz – ki siz tesadüf olmadığını söylediniz- size yardım etmeme izin verin. Size yardım edecek olmam sizin istediklerinizi söyleyen bir kukla olduğum anlamını çıkarmasın. Görüşmelerimizde gerekirse tartışacağız. Aynı fikirde olmayıp kızdırabileceğim sizi, nitekim bunu danışanlarımla sıklıkla yaşıyoruz. Çoğu insan bir danışmana geldiğinde sanki duymak istediklerini söyleyecek bir kuklaya geldiğini zannediyor. Oysa iyi bir danışman danışanına gerçekleri söylemelidir. Aksi karşısındakini kandırmak olur ve bu karşı tarafın sıkıntılarını arttırmaktan öteye gitmez. Sizin sorunlarınızı önemsiyorum, bu sorunların çözümü için de elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım. Aramızda karşılıklı güven ilişkisinin sağlam temeller üzerine kurulmasını isterim. İnsanlar son günlerde oldukça gergin ve saldırgan. Kimsenin durup bir başkasının neler yaşadığıyla ilgilendiği yok. Birbirlerinin sıkıntılarına üzülen, o sıkıntılarını gidermeye çalışan insanlar eskide kaldı. Öyle olsaydı biz profesyonellere ihtiyaç olmazdı. Bir sorunla karşılaştığımızda başkalarını suçlamak kolay olan, o yüzden sizden isteğim bu süreçte yanınızda olmayan kişilerin neden yanınızda olmadıklarını düşünmeyin. Yani nişanlınızı suçlamayın. Bazı insanlar sorunlara dayanıklı değildir. Nişanlınız da sorunlara katlanamayan biri olmalı ki sizi bırakmış. Bu konunun üzerine gitmemeye çalışın. Yapmanız gereken onu gerçekten seviyorsanız eğer bu ilişkiyi nasıl kurtaracağınızı düşünmektir. Mektuplarınızda bu konu hakkında bir şey yazmadığınızdan ilişkinizin durumuyla ilgili herhangi bir yorum yapamıyorum.

Mert bey, size yardım etme konusunda samimi olduğumu anladığınızı umuyorum. Görüşmeye gelmeniz yönündeki isteğimi tekrar ediyorum; ancak yine de gelmek istemezseniz mektuplarınızda nişanlınızla yaşadığınız sorunların detayına inin. İyi günler.​



Ender AÇIKEL