...Vadiye inip kaynakta banyo yaptım. Su samurundan pelerinimi ve karabatak tüylerinden eteğimi giydim. Siyah taşlı kolyemi ve siyah taşlı küpelerimi taktım. Mavi kil ile burnumun üzerine boydan boya kabilemizin işaretini yaptım.

Sonra kendi kendime güldüğüm bir şey daha yaptım. Kız kardeşim Ulape'nin Mavi Yunuslar Adası'ndan giderken yaptığı şeyi yaptım. Kabilemizin işaretinin altına hala bekar olduğumu gösteren işareti dikkatle yaptım. Artık yaşım ilerlemişti ama yine de mavi kil ve noktalar için beyaz kil kullanarak işareti yaptım.

Sonra eve dönüp ateş yaktım. Rontu -Aru ve kendime yemek pişirdim. Ben aç değildim ama Rontu-Aru hem benim hem de kendi yemeğini yedi.

"Gidiyoruz" dedim ona, "ada dan çok uzaklara."

Ama o, babasının yaptığı gibi başını bir yana eğdi ve başka bir şey söylemeyince, güneşli bir yere uzanarak uykuya daldı.

....

Kaliforniya sahillerinin açıklarında San Nicolas Adası adıyla bilinen sarp kayalıklar bulunur. Mavi Yunuslar bu kayalıkların çevresinde dolanır, su samurları kayalık havuzlarında oynaşır ve deniz kuşları yarıklarında yuvalarını kurarlar. Bir zamanlar bu adada Kızılderililer de yaşardı ta ki bir gün adadan ayrılıp doğuya gitmeye karar verene kadar.

Gerilerinde genç bir kız bıraktılar. Karana

...

...Dişi Robinson Crusoe 1835 1853 yılları arasında adada tek başına yaşadı ve tarihe San Nikolas'ın Kayıp Kadını olarak geçti.

Hakkında bulgular çok az. Yelkenlisiyle Ghalas-at'ın yerlilerini taşıyan Kaptan Hubbard'ın raporlarından , engellemelere rağmen, kızın gemiye yetişemeyen kardeşi için denize atladığını, 18 yıl dağlık burunda, ilkel bir evde, köpeğiyle yalnız başına yaşadığını ve karabatak tüylerinden eteğiyle bulunduğunu biliniyor.

Kurtulduktan sonra onunla arkadaş olan Peter Gonzales, kızın erkek kardeşinin vahşi köpekler tarafından öldürüldüğünü öğrendi. Kızın dilini kimse bilmediği için sadece işaretlerle anlaşabiliyorlardı. Ghalas-at yerlileri ise çoktan yok olmuşlardı.

San Nikolas'ın Kayıp Kadını, Santa Barbara Misyonuna yakın bir tepede gömülüdür. Karabatak tüylerinden yeşil eteği ise Roma'ya gönderilmiştir.