Bu kitabın içeriğine benzer hatta bundan daha çok şiddet barındıran birçok kitap okudum, film ya da dizi izledim ancak ilk kez bir kitabı okurken fiziksel anlamda midem bulandığını hissettim. Bunun nedeni olayların ana karakterin gözünden anlatılması olabilir. Sanırım benim gibi hisseden insanlar dolayısıyla kitap çoğu yerde yasaklanmış hatta yazara para cezası bile kesilmiş. Kitap günümüzdeki bazı yazı ya da görsel içeriklere göre daha hafif kalsa da yayınlandığı dönemde fazlaca dikkat çekmesi oldukça normal diye düşünüyorum.
Kitabın konusu ise beyaz görünümlü bir siyahinin beyazlardan “kendince” intikam almasını konu alıyor. Kitap ana karakter üzerinden ırkçılığa atıfta bulunsa da olaylar karakterin gözünden anlatılarak iç dünyası saydamlaştırılsa da haklı bulduğum ya da yanında olduğum bir an dahi olmadı. Sadece sapık bir katil olmasını çevresindeki ırkçılığa bağlayan anlamsız bir insan olduğunu düşünüyorum.
Edebi açıdan ele alındığında; betimlemeler ile dolu kitapta olay örgüsünün herhangi bir yerinde yer almayan insanlar bile ayrıntılı bir şekilde betimlenmiş ve ana karakterin gözünden başlayan olaylar; kitabın sonunda başka birinin perspektifinden yazılmış. Bütün olalar kitabın son yüzde onuna sığdırılmış gibi hissettiriyor. Kitapla ilgili bazı yorumlarda anlatmak istediğini net olarak anlatan bir yapıt olduğu söylenmiş ama anlatılmak istenen neyse ben yakalayamadım. Çünkü kitapta erotizm, pedofili, cinsellik, şiddet ve bir toplumdan cinsellik ve cinayet yoluyla intikam alabileceğini düşünen hasta bir ruh gördüm.
Eğer hassas bir insansanız ve derinlik arıyorsanız çok tavsiye etmeyeceğim. Kurgusu çok kötü olmayan, merak uyandıran ve çabuk bitirilen bir kitap olarak okuyabilirsiniz.