Soyut dışavurumu aşırı ve kibirli bulan bir grup sanatçının mevcut sanat eserlerine tepkisi olarak çıkan minimalizm, 1960'lı yıllarda ivme kazanan bir terimdir. İlk olarak heykeltıraşlar için kullanılan bu kelime günümüze kadar gelmiştir. Minimalistler, sanat ne görüyorsan, odur; ötesi yoktur anlayışını benimseyip "nesnel bir sessizliği" savunmuşlardır. Minimalizmin öncü isimlerden biri Donald Clarence Judd’dır. Ve Judd’a göre bir sandalye veya bir bina işlevsel değilse, sadece sanat gibi görünüyorsa, gülünçtür. Yani ona göre minimalist anlayışın teleminde işlevselcilik yapmaktadır.
Görsel sanatlara benzer şekilde, müzikte de minimalizm, biçimciliğe tepki olarak çıkmış, müzikteki duygusal sterilliği, entelektüel karmaşıklığı ve diğer biçimleri ortadan kaldırma amacı gütmüştür. Son yıllarda tercih edilen şarkıların altyapılarında da en minimal yapıyı elde etme çabası vardır. Farkında olmadan bu terimi hayatımıza alırken aslında sadeliğin çok daha net ve belirleyici olduğunu görebiliriz. Minimalist müzikte çizgisel gelişim, motif, ton ve makam gibi geleneksel unsurlardan kaçınılarak tekrarın kullanımıyla kompozisyona yapı ve uyum kazandırır.
Minimalizm anlayışı sadece sanatta değil hayatımızın çoğu yerinde de bulunmaktadır. Önceki yıllardaki gösteri ve şatafat çılgınlığından kopuk olarak minimalizm, sakinliği ve düşünmeyi öğütlemiştir. Minimalist anlayışın hayatımızın hemen hemen her noktasına dokunmasına yol açan sebepler içerisinde; nüfus artışından kaynaklı olarak tüketimin artması ve bu artışla birlikte karmaşanın ve hızın hayata fazlaca müdahale etmesi böylece insanın tüm bu hız karşısında kendini küçük, stresli ve yalnız hissetmesi yatmaktadır.
Bu yazıya sizlere önerebileceğim bir belgeselle son veriyorum. Netflix platformunda
Minimalizm Önemli Şeylere Dair Bir Belgesel adı altında 1 saat 18 dakikalık bir içerik sizleri bekliyor. Kendilerini, eşyaların mutluluk getirdiğini varsayan Amerikan idealini reddetmeye adayan kişilerle yapılan röportajlar, daha azın aslında daha iyi olduğunu gösteriyor. Keyifli seyirler.
Mayıs Aktan
2022-02-27T14:57:05+03:00Bir çırpıda keyifle okunan; okudukça öğreten bir yazı. Kalemine sağlık.
İrem Parlak
2022-02-27T13:35:54+03:00Metniniz “Az çoktan fazladır” cümlesine tekrardan anlam kazandırdı.Teşekkürler 🙏🏻