Öncelikle kitabın, daha önce okuduğum Şeker Portakalı ve Küçük Prens kitaplarıyla benzer yönlerinden bahsetmek istiyorum. Her üç kitapta da her ne kadar çocuklar için yazılma gayesi olsa da evrensel nitelikteki mesajlar paylaşılmakta. Bunu üslup benzerliğinden konu seçimine kadar birçok noktada görmek mümkün.


Asıl kitabımız Momo’ya gelecek olursak şunu söylemek yanlış olmayacaktır: Momo her ne kadar masalsı özellikler taşısa da felsefi derinliğe sahip bir kitap. 

Modern zamanın ve zaman anlayışının olabildiğince nahif bir dille eleştirilmesine tanıklık ediyoruz.

Karakterler üzerinden ilerleyerek genel bir taslak çizmeye çalışalım.


Momo, herkesin çok sevdiği ve çok iyi bir dinleyici olan kıvırcık bir kızdır. Kendi bölgesinde büyük küçük herkes onu tanır; büyükler gelip dertlerini Momo’ya anlatarak sıkıntılardan kurtulur, küçükler ise onunla çeşitli oyunlar oynayarak vakitlerini geçirmektedir. 

Her şey yolunda giderken bir anda Duman Adamlar ortaya çıkıverir ve insanları çeşitli zihin oyunlarıyla kandırarak onlara “zaman tasarrufu” yapmalarını öğütler ve kandırır. Onlara kanıp zaman tasarrufu yapan insanlar aslında asıl mutsuzluğa sürüklendiklerini fark edememektedirler. Bunu en iyi özetleyen durum ise kitapta şu şekilde özetlenmiştir: “Zaman tasarruf edeyim derken aslında başka şeylerden tasarruf ettiğinin kimse farkında değildi. Yaşamlarının gittikçe daha zavallı, daha tekdüze ve daha soğuk geçtiğini kavramak istemiyorlardı. Bu gerçeği sadece çocuklar, taa yüreklerinde hissettiler.”

Fakat bu Duman Adamların asıl amacı kendi besinleri olan zamanı insanlardan çalıp tüketmektir. Ulaştıkları insanların sayısı arttıkça Momo’yla karşılaşmaları da o şekilde hızlanmıştır.


Duman Adamlardan birinin Momo’ya uğramasıyla olaylar değişik bir seyir almıştır. Duman Adam kendi sırrını ve duygularını Momo’dan saklayamayarak söyleyince Momo gerçeğin farkına varır. Bunu üzerine arkadaşlarıyla bu durumu büyüklere duyurmaya çalışır fakat kimse onları dinlemez bile. Fakat bu durum Duman Adamları bir hayli rahatsız etmiştir. 

Momo’yu halletmek için harekete geçen Duman Adamlar’ın karşısına Hora Usta çıkar. 

Hora Usta, Momo’yu korumaya çalışan, zamanı yöneten ve dağıtan kişi olarak karşımıza çıkmakta. Birçok eleştirmen Hora Usta’yı “zaman” olarak tanımlamakta. Benim ilk izlenimim ise Hora Usta’nın Tanrı'yı temsil ettiğiydi. 


Momo, Hora Usta ve kaplumbağası Kassiopeia, Duman Adamlara karşı savaş başlatır. 

Kassiopeia ise yarım saat sonrasına kadar geleceği gören bir kaplumbağadır. Bu özelliğiyle bir hayli dikkat çekici ve bir o kadar düşündürücü olmakta. 


Ayrıca Hora Usta’nın manası da antik köklere dayanmakta ve kitaba mistik bir derinlik katmakta. 

Hora, Yunan mitolojisinde insan eylemlerine bekçilik eden üç tanrıçaya verilen isimdir. 


Kitabın okunma hevesini kaçırmaması açısından sonuyla ilgili bir şeyler söylemek doğru olmayacaktır. Fakat Momo, Hora Usta ve Kassiopeia’nın işbirliği ve zamanın da durdurulmasıyla bir savaş başlatılır.


Zaman felsefesi ve günümüz zaman anlayışına karşı bir bakış açısı oluşması açısından önemli bir eser Momo.