Mona Lisa tablosu günümüzdeki en ünlü tablolardan birisidir. Mona Lisa tablosu günümüzdeki Paris'te bulunan Louvre Müzesi'nde her sene on binlerce insanın ziyaretine maruz kalırken bu durum 20.yüzyılın ilk çeyreğinde durum böyle değildi.
Louis Béroud isimli bir Fransız ressam Mona Lisa tablosunun bir kopyasını çizmek istemiş fakat tablonun olduğu bölüme gittiğinde tabloyu orada görememişti. Tablonun fotoğraf çekimleri sebebiyle başka bir yere taşındığını düşünen Louis fotoğraf stüdyosunu arayıp tablonun ne zaman geleceğini sormuş fakat stüdyo tablonun onlarda olmadığını söylemiştir. Bunun üzerine Louis görevlilerle iletişime geçmiş ve yapılan araştırmalarda tablonun 5 senedir yerinde olmadığı tespit edilmiş ve bir hafta boyunca tüm müzede aranan tablo bulunamamış ve çalındığı kanıtlanmıştı.
Müze sorumlusu da görevinden alınmıştı. Öyle ki olay yaşandığında kendisi tatilde olmakla birlikte tatilinin bitmesini bekleyip öyle dönmüştü. Üstelik mevcut müzede ki 500.000'i aşkın sanat eserini sayıları 150'yi bile bulmayan güvenlik görevlileri koruyordu.
Fransa sokakları Mona Lisa tablosunun çalınmasıyla çalkalanıyor gazeteciler çıkardıkları gazete sayfalarını duvarlara asıyorlardı. Bazı gazeteciler o dönemde Fransız-Alman siyasetinden ötürü Alman İmparatoru Kayser II. Wilhelm'i suçlarken bazıları da resmen bu soygun olayıyla dalga geçiyorlardı. Dediklerine göre Leonardo da Vinci'nin ruhunun, aşık olduğu Mona Lisa'yı alıp kaçtığı yazılıyordu. Bu soygun olayı görüldüğü üzere bir taraftan trajikomik bir seviye de barındırıyordu.
Tablo sadece Fransa'da değil Dünyada da ünlenmişti. Fransa'dan giden gemiler, trenler veya sıradan yolcular bile durdurulup kontrol ediliyor ve Tablonun ülke dışına çıkması engellenmek isteniyordu fakat bunda başarılı olamamışlardı. Hırsız, milliyetçi ve bir işçi olan İtalyan Vincenzo Peruggia idi. Hırsızın tespil edilmesi yapılan soruşturmadaki parmak izlerinden ve onu gören kişilerin sorgularıyla bulunmuştu. Peki bu hırsız Mona Lisa tablosunu nasıl çaldı?
- Hırsız müzenin haftalık temizlik için kapalı olduğu bir günde hiç dikkat çekmeden sabah erken saatlerde işçi önlüğü giyerek müzeye sızdı.
- Etrafta kimseciklerin olmadığı bir zamanda tabloyu duvardan indirdi fakat tablo, çerçevesi ve koruyucu camıyla birlikte yaklaşık 90kg civarındaydı.
- Hırsız müze görevlilerinin de kullandığı merdiven boşluğuna çaldığı eseri götürerek çerçevesini orada söktü tabi bundan önce yukarıdan aşağıya doğru merdiven boşluğuna tablonun koruyucu camını kırmak için bırakmıştı ve işi kolaylaşmıştı. Söktüğü çerçeveyi merdiven arkasına sakladı.
- Hırsız, müzeyi terk etmek istemiş fakat çıkış yapmak istediği kapı kilitli çıkınca şansına bir tesisatçıyla karşılaşmış ve ona kapıyı açtırmıştı.
- 77cm uzunluğunda olan Mona Lisa resmi diğer resimlere nazaran küçüktü fakat hırsızın paltosunun altına saklayamayacağı kadar da küçük değildi. Bunun üzerine hırsız tabloyu bir örtüye sarıp normal bir şekilde taşımaya başladı. Saat 8:00'daki trene yetişmeye çalışıyordu
İtalyan hırsız tabloyu satacak birini ararken meşhur bir antikacı olan Alfredo Geri'nin gazetelerde yayımladığı bir ilandan gaza gelerek onunla iletişime geçti. Alfredo Geri hırsızla iletişime geçmiş daha sonra Mona Lisa tablosunun orijinalliğini tasdik edebilmek için tablonun arkasında bulunan Louvre mührünü gördükten sonra çok şaşırmış fakat bu durumu hırsıza belli etmeden polisi haberdar etmişti. Yapılan ihbar sonucunda polis hırsızın kaldığı otele ani bir baskın düzenlemiş ve hırsız yakalanmıştı. Hırsız çıkarıldığı mahkemede ateşli bir vatanperver misali savunma yapmaya başladı. Leonardo da Vinci'nin eserinin Napolyon Bonapart tarafından çalınıp Fransa'ya götürüldüğünü iddia etmiş ve emelini buna dayandırarak Eserin yerinin İtalya'ya ait olduğunu ve bu sebepten çalıp getirdiğini söylese de yapılan baskında odasında bulunan bir listede zengin Amerikan koleksiyoncularının bir listesi bulunuyordu. Böylece bu iddiası çürütülmüş bulunuyordu.
Tablo sonrasında birtakım İtalyan kentlerinde zafer turu attıktan sonra Milano kentinde 60 bin İtalyan tarafından uğurlanarak sonrasında 1914 senesinin Ocak ayında Louvre müzesine getirilip ait olduğu yere asılmıştır. Sonraki iki günde bir milyon ziyaretçi yalnızca Mona Lisa tablosunun görmek için gelmiştir.
Mona Lisa böyle ünlenmiş ve değer kazanmıştır.
Kaynakça
J. Parsons, Bir Garip Hırsızlık Hikayesi Mona Lisa, All About History