Öncelikle bu kitabı okurken, Borges, Kafka, Nabekov, Freud, Oğuz Atay ve de Tanpınar okuru iseniz konuyu daha bir içselleştirip, okurken daha çok zevk alıyorsunuz.


Ancak bu yazarların hiçbirini bile okumadıysanız kitap sizi içine çekiyor.

Ancak ben üstte yazdığım yazarların hepsini hatim etmiştim ama sadece 'un Vladimir Nabokov'un Lolita'sını okumuştum. O bile yetti.


Öncelikle kitap postmodern bir türde yazılmış. Kahramanımız da yazar. Kahramanımızın, Üniversiteye söyleşiye gidince eski sevgilisi Asena ile karşılaşmasında başlıyor. Geçmişte Asena ile üniversite arkadaşı olan kahramanımızın eski anıları gözünde ve libodusunda canlanıyor. Bu libidonun adı da çok enteresan. Yüzüklerin Efendisi karakteri Gollum ile Oğuz Atay'ın Olrici ile harmanlanmış bir libido. Kahramanımızın eski sevgilisi aslında başka bir adama aşıktır, ve sürekli kahramanımız ile birlikte olur. Kahramanımız bunu bilir. Bazen kullanıldığımızı biliriz ama libidomuza sahip çıkamayız.


Köpeği Kıtmir'i (Yedi Uyurların Köpeğinin adıdır) parka gezdirmeye çıkınca genç kız Merve ile karşılaşır. Orta yaşlı kahramanımız ile genç kız Merve'nin diyaloglarını görüyoruz. Vladimir Nabokov'un Lolita kitabındaki konu ile paralel ilerliyor. Kahramanımız ile Merve'nin arasında gittikçe artan cinsel gerilimi okuyoruz ancak beraber olmuyorlar, Nabakov o kızla birlikte olurdu. Merve'nin dedesi ise sürekli uyuyan bir kişi. Bu da Abdullah Efendinin Rüyaları paralel gidiyor. Gerçekten kurgu olarak çok iyi yazılmış bir kitap


Asena ile günümüzdeki konuşmaları kahramanımızı derinden etkiliyor. Asena'dan halen daha etkileniyor. Rüyalar görmeye başlıyor. Bu rüyalarda Köpeği Kıtmiri Freud olarak görüyor. Ve Borgese selam çakıyor.


Kahramanımız için Ahmet Hamdi Tanpınar çok özel bir yere sahiptir. Merve'ye sürekli Tanpınar'ı anlatıyor. Kitabın son sayfalarında Doktor Ramiz karakterini görüyoruz.


Bu kitabı bir gün içinde okudum. O kadar sade bir dili vardı ki hiç yormadı.

Naçizane önerim şudur. Bu kitabı yeni okurlara tavsiye edin, merak etsinler. Tanpınar kim, Nabakov kim, Kafka kim... Desinler. Çünkü yazarın yazdığı metin zaten sizi alıp götürüyor. Ek olarak bir okurumuz da bu yazarlardan biri ile tanışsa fena olmaz mı?


Saygılarımla.