Müzeler, bir şehrin sanat tarihine olan bakış açısını gösteren sanat yuvaları. Hepimiz bir şehri ziyaret ettiğimizde ilk olarak müzelerine gitmek, onları keşfetmek isteriz. Peki bugün dünyaca ünlü müzelerde hangi sanat eserlerinin var olduğunu gerçekte biliyor muyuz? Gelin birlikte inceleyelim.


Öncelikle müze denince belki de akla ilk gelen, dünyaca ünlü Louvre Müzesi’ne, Fransa’nın başkenti Paris’e gidelim. Louvre Müzesi’ni bu kadar önemli kılan nedir? Mona Lisa gibi dünyaca ünlü bir tablonun bulunması mı, yoksa 35.000’i aşkın eser bulunması mı? Belki de her ikisi...


Ancak Louvre Müzesi’ni önemli kılan tek şey içinde bulundurdukları değil. Sadece içeriğiyle değil, içine kurulmuş olduğu tarihî yapıyla da oldukça önem taşıyan müzenin binası 12. yüzyılın sonları ile 13. yüzyılın başları arasında dönemin kralı II. Philippe tarafından kale olarak yaptırılmış fakat şehrin hızla gelişip kale sınırlarını aşması sonucunda yapı savunma özelliğini kaybettiği için 1546 yılında I. François'nın emriyle Fransız krallarının resmî konutu olarak kullanılması adına saraya çevrilmiştir. Bugün müzenin bodrum katında hâlâ kalenin kalıntılarından izler görülebilir. Defalarca genişletme çalışmaları geçirdikten sonra nihayetinde 1682 yılında XIV. Louis'nin Versay Sarayı'na taşınma kararı vermesiyle beraber Louvre, aralarında Yunan ve Roma medeniyetlerinden kalma önemli eserlerin de bulunduğu kraliyet koleksiyonunun sergilenmeye başladığı, müze olmayan ama aynı işlevi gören bir yer hâline gelmiştir. Bu bağlamda yaklaşık 10 yıl kadar kullanıldıktan sonra 1692 yılında kraliyet adına kurulmuş olan edebiyat ve heykeltıraşlık okulları buraya taşınmış ve 100 yıl boyunca burada eğitime devam etmişlerdir. Fransız Devrimi sırasında kurulan ulusal meclis, Louvre'un Fransız sanatının eserlerinin sergilendiği bir müze olarak kullanılması gerekliliğine karar verdiği için tekrar müzeye çevrilmiştir.

10 Ağustos 1793 tarihinde, 537 parçadan oluşan ve çoğu kraliyet ailesi ile kiliseye ait olan bir resim koleksiyonu ile açılan müze, binanın bu amaca yönelik inşa edilmemiş olmasından dolayı mimari açıdan sıkıntılar yaşamış ve 1796-1801 yılları arasında kapalı kalmıştır. Napolyon Bonapart devrinde içerik açısından iyice zenginleştirilen müze bir dönem Musée Napoléon (Napolyon Müzesi) olarak da adlandırılmış fakat Fransız ordusunun işgal ettiği yerlerden çekilmesi sonucunda yurt dışından etik olmayan yollarla kaçırılan bu eserler asıl sahiplerine iade edilmiştir. Yine de XVIII. Louis, X. Charles ve İkinci Fransız İmparatorluğu devirlerinde büyümesini sürdüren müzenin koleksiyonuna 20.000 yeni eser ilave edilmiştir. Üçüncü Fransız Cumhuriyeti döneminde de satın almalar ve yapılan bağışlar yoluyla içerik sayısı artış göstermiştir. Bugün müzenin sahip olduğu tüm sanat koleksiyonu sekiz ayrı başlığa göre ayrılmış durumdadır ve bu düzene göre sergilenmeye devam etmektedir.

2017 yılı sonuçlarına göre 8.1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok gezilen müzesidir.

Peki gelin, Mona Lisa dışında hangi ünlü eserler Louvre müzesinde bulunuyor, bakalım.


-The Seated Scribe isimli meşhur eser 

-İnsan kafalı, kanatlı boğa Lamassu'nun bir tasviri

-Semadirek Kanatlı Zaferi, M.Ö. 190

-Fransız ressam Charles le Brun tarafından 1671 yılında çizilen aslan kafalı üç insan tasviri

-Banyosunda Betşeba,

-Rembrandt, 1654

-Alçı ve sazdan yapılmış bir heykel Ürdün, M.Ö. 7200-6500

-Hammurabi Kanunları, Mezopotamya, M.Ö. 1792-1750

-Marsyas Heykeli

-Yıkanan Kadın


Ve daha bir sürü sanat eseri… Birini seçmek diğerine haksızlık olacak. Hepsi o kadar değerli ve o kadar güzel eserler ki... Ancak buraya sığdırabildiğimiz kadarını sizlerle paylaşmak istedim. Bir sonraki müze turumuzda görüşmek üzere!



Kaynaklar:

https://arkeofili.com/louvre-muzesinde-gorulmesi-gereken-25-eser/


https://www.milliyet.com.tr/molatik/galeri/dunyanin-en-cok-ziyaret-edilen-10-muzesi-86433/2


https://www.louvre.fr/en

 


Yazar: Sarp Kaston