Müze turlarına bu sefer Türkiye’den, Doğu’dan devam ediyoruz. Ziyaret edeceğimiz müze Gaziantep-Zeugma Mozaik Müzesi. Ülkemiz bütün her şeye rağmen; bütün sanat, tarih bilmez kişilere rağmen tarihiyle ve doğallıyla dünyanın en güzel ülkelerinin başında geliyor. Henüz fırsatımız varken buraları gezebilen herkesin gezmesini öneriyorum. Ben de hayatımda ilk kez Gaziantep’i gezme fırsatı buldum geçtiğimiz günlerde. Mutfağının yanı sıra tarihiyle de gezilmesi gereken bir yer Gaziantep.

Özellikle Zeugma Mozaik Müzesi beni çok etkiledi. Gerek binanın görkemi, gerek içindeki binlerce yıllık tarihi mozaikler... Sırt bu müzeyi görmek için bile Gaziantep’e gelinmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle müze hakkında kısa bilgiler vererek başlamak istiyorum.

Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaiği ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir. Yaklaşık 3 yıl boyunca "dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını taşıyan müze, bu unvanını, 28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeoloji Müzesi'ne devretmiştir.

İçinde bulunan bazı tarihi yapılara bakacak olursak

Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmeler; Savaş Tanrısı Ares ve bronz heykel; Poseidon ve Euphrates villalarının duvarlarındaki ve tabanlardaki mozaik ve freskler, mozaiklerin dışında müzeye apayrı bir güzellik katmış.


Gelelim müzenin en görkemli, en özel mozağine.

Çingene Kızı: Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak bilinir. Odaya onu görmek için girdiğinizde nereye giderseniz gidin sizi takip eden gözleri, diğer mozaiklere göre daha mütevazı boyutu ve gözlerindeki muhteşem insanî bakış. Bu sebepler, Çingene Kızı'nı bu kadar özel yapan sebeplerden sadece birkaçı.

Maenad olarak da bilinen mozaik, ilk bulunduğunda arkeologların kendi aralarında yaptığı "çingeneye benziyor" şakaları sebebiyle bu ad ile anılmaya başlamıştır (Müzede yer alan bilgiye göre). Maenad’ın da anlamı Maenad Villası’ndaki yemek odasından geriye kalan tek parçasını meydana getiren figür olmasından kaynaklıdır.


Tarihe ilgi duyuyor ve gezmeyi seviyorsanız, Euro sebebi ile dünyayı gezemediğimiz şu günlerde mutlaka gezmenizi önerebileceğim bir müze.

 

Kaynakça:

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/gezilecekyer/zeugma-mozaik-muzesi



Yazar: Sarp Kaston