Naoki Urasawa:


2 Ocak 1960 tarihinde, Japonya'nın Tokyo kentinde doğdu. Beş yaşında, manganın kurucusu olarak tanınan mangaka Osamu Tezuka'nın hazırladığı Astro-Boy ile tanıştı ve çok sevdi. Urasawa akademik öğrenimini Meisei Üniversitesi’nde ekonomi bölümü üzerine tamamlamıştır.


İlk mangası Kazuyo Kado'nun hikayesini resimlediği Pineapple Army'dir. 1986'da ise kendi yazıp çizdiği Yawara! mangasının 1989 Shogakukan Manga Ödülü'nü almasıyla tanınmaya başladı. Yawara! mangasının ardından bir dedektiflik hikâyesi olan Master Keaton mangasını hazırladı. Urasawa çizer Hokusei Katsushika ise yazarıydı bu manganın. Urasawa Big Comic Spirits'te 1993'den 1999'a kadar başka bir manga daha yazdı, 'Happy!'. Master Keaton mangası bittiğinde Monster mangasına başladı.


Onu neredeyse dünya çapında ünlü yapan bu manga serisine Urasawa, 1994 yılında başladı ve 2001 yılında 162. sayıda bitirdi. Bir beyin cerrahının başından geçen olayları anlatan manganın konusuna biraz değinmek gerekli. 80'li yıllar... Almanya... Çok başarılı bir beyin cerrahı olan Japon doktor Kenzou Tenma'nın boynuna Türk bir kadın yapışır. İnşaat işçisi kocası hastaneye daha önce getirilmesine rağmen doktor onun ameliyatına girmemiş onun yerine ünlü bir piyanistin ameliyatına girmiştir. Kadın, kaybettiği eşinin ölümünden Tenma'yı suçlarken küçük oğlu da ağlayarak annesini durdurmaya çalışmaktadır. Şoka uğrayan Tenma bu olaydan sonra bütün hayatlar eşittir diyerek davranacaktır. Hastaneye o akşam aileleri öldürülmüş iki kardeş getirilir. Biri şoka girmiş, diğerinin ise kafasında kurşun vardır. Tenma, kafasında kurşun olan çocuk için ameliyata hazırlanmaya başlar. Tam o anda da belediye başkanının beyin kanaması geçirdiği için hastaneye getirilir. Tenma'nın çocuğun ameliyatına değil bu ameliyata girmesi istenir. Ama Tenma çocuğun hastaneye daha önce geldiğini söyleyerek reddeder. (Hastanede başka doktorlar da var elbette ama hiçbiri Tenma kadar iyi değil. Bu yüzden onun ameliyata girmesini istiyorlar.) Sonuç olarak çocuk kurtulur. Belediye başkanı diğer doktorların girdiği ameliyattan sağ çıkamaz. Hastane yönetimi Tenma'ya diş bilenir ve önünü kesmeye başlar. Ama hastane müdürü ve Dr. Tenma’yı suçlayan bir kaç doktor öldürülür. Tenma hastanedeki eski pozisyonuna getirilir. Herkes onu suçlu olarak görürken Tenma'nın hem olayları çözmesi hem de bir seri katile dönüşen ameliyatına girip kurtardığı çocuğu durdurması gerekmektedir. Anime uyarlamasında dizi İncil’in geleceğe ilişkin öngörüler içeren Vahiy isimli son kitabının 13. bölümünden bir alıntı olan şu sözlerle başlıyor :

Denizin kıyısında dikilip durdum. Sonra on boynuzlu, yedi başlı bir canavarın denizden çıktığını gördüm. Boynuzlarının üzerinde on taç vardı, başlarının üzerinde küfür niteliğinde adlar yazılıydı.

Gördüğüm canavar parsa benziyordu. Ayakları ayı ayağı, ağzı aslan ağzı gibiydi. Ejderha canavara kendi gücü ve tahtıyla birlikte büyük yetki verdi.

Canavarın başlarından biri ölümcül bir yara almışa benziyordu. Ne var ki, bu ölümcül yara iyileşmişti. Bütün dünya şaşkınlık içinde canavarın ardından gitti.

İnsanlar canavara yetki veren ejderhaya taptılar. “Canavar gibisi var mı? Onunla kim savaşabilir?” diyerek canavara da taptılar.



Urasawa 1999'dan2006 yılına kadar Big Comics'de 20th Century Boys'u yazdı. Devamını anlatan 21th Century Boys'la birlikte çok ilgi çekici bir mangadır. Kenji ufak bir semt marketini işletiyor, annesi ve küçük kız yeğeni (ablasının kızı) ile beraber yaşıyor. Hayallerini gerçekleştirememiş biridir. Bir gün “Donkey” diye çağırdıkları çocukluk arkadaşının intihar ettiğini öğrenir ama arkadaşının böyle bir şey yapacağına inanmaz. Kenji diğer arkadaşlarıyla birlikte araştırdıkça “Friend” (Tomodachi) adlı bir isim ve onun aynı adlı kültü/tarikatını öğrenirler. Ama garip bir durum vardır. Friend denen bu kişinin tarikatının sembolü Kenji ve arkadaşlarının çocukluklarında kendi küçük grupları için yaptıkları sembol ile aynıdır. Olayları daha fazla araştırmak için Kenji ve arkadaşları yeniden birleşirler.


20th Century Boys'a çalışırken aynı zamanda Pluto serisine de başladı. Big Comic Original'da 9 Eylül 2003'ten 5 Nisan 2009'a kadar yayınlandı. Bir uyarlama olan Pluto, Urasawa’nın Astro boy karakterlerini kullanarak yazdığı bir manga. Astro Boy mangaka Osamu Tezuka'nın yazdığı ve Urasawa'nın çocukken okumayı çok sevdiği manga.


Billy Bat isimli mangası yine gizemli bir manga. Kevin Yamagata isimli bir comic sanatçısı çizdiği ve kendi yarattığını düşündüğü karakterin aslında çok önceden Japonya'da çıktığını öğrenir. Hem merak ettiğinden hem de eserin asıl sahibine ulaşıp bilmeden de olsa benzeri bir karakteri çizdiği için izin almak ister. 50'li yılların Japonya'sı ve Amerika'sı arasında geçen bu gizemli hikâye böylece başlar. Henüz çözülememiş birçok gizemli olayı da işler manga.


Bu günlerde yeni serisini yazmakta. Mujirushi – Les signe des rêves olan bu seriyi Takashi Nagasaki ile birlikte hazırlamakta.


Müzikle de ilgili olan ve müzikleri bulunan Urasawa'nın bir de çizimlerini nasıl yaptığını gösterdiği bir youtube kanalı var. Vokalist ve gitarist olarak Kenji No Uta, Tsuki ga Tottemo adlı şarkıları ve albümleri var.






Youtube Kanalı:


https://www.youtube.com/channel/UCkIFOAoFm47XOAlJwTa6Ieg







Bazı Eserleri:

Monster

20th century boys

21th century boys 

Pluto

Billy Bat




Yazan: Abdullah Furkan Doğan