Günümüz dünyasında dijitalleşmenin geldiği noktayı düşünürsek eğer, e-kitapların ne denli önemli olduğunu görebiliriz. Hiçbir zaman basılı bir kitabın hazzını yaşayamasak da e-kitaplar hayat kurtaran cinsten. Otobüs beklerken, yolda yürürken, hastanede muayene sırası beklerken, kitaplığımızda okuyacak kitap bulamazken, kısacası hayatımızın her anında cebimizde taşıyacağımız birer materyal oldu bizim için. Kitap okumayı hayatının en görkemli yerine koyanlarımız içinse, e-kitaplar son derece sevindirici bir gelişme olarak yayın dünyamızda yerini aldı.

Edebiyatımız için önemli konuma sahip yazarların eserleri de bu formata dönüştürülmeye başlandı. Temennimiz, unutulmuş ya da pek tanınmamış yazarlarımızı da bu çalışmalarda görmektir. Bu çerçevede TDK tarafından Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserleri ücretsiz olarak erişime sunuldu. Telefonumuza, tabletimize, bilgisayarımıza PDF formatında indirip okuyabileceğiz.


Peki kimdir Hüseyin Rahmi Gürpınar?

17 Ağustos 1864'te İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, padişahın yaveri olduğu için genelde şehir dışında bulunuyordu. Annesiyle yaşayan yazar, annesini de dört yaşında kaybedince bir başına kaldı. Bir süreliğine babasının yanına gitse de orada barınamayınca tekrardan İstanbul'a geri döndü. Burada, teyzesinin konağında, kadınların içinde yaşamaya başladı. Belki de bu konak, yazar için bir dönüm noktası oldu. Gözlemlediği her şeyi, özellikle kadınları, romanlarında büyük bir ustalıkla işledi. Eğitim hayatına önce Mahmudiye Rüştiyesi'nde, sonra meslek okulu olan Mahrec-i Aklam'da devam etti. Başarısı ve hocasının yardımıyla Mülkiye İdadisi'ne kaydoldu. Eğitimini hastalığı yüzünden yarıda bırakmak zorunda kaldı. Okulda, ağzından kan gelen Hüseyin Rahmi uzun bir tedavi süreci geçirdi. Annesini de veremden kaybettiği için yaşadığı bu hadise onu son derece tedirgin etti. Bundan sonraki hayatına ise titiz hatta kuruntulu bir insan olarak devam etti. Bu kuruntulu kişiliği daha da ileriye giderek başkalarıyla ilişki kurmaktan bile kaçmasına neden oldu. Belki de bu yüzden hayatını hiç evlenmeden tamamladı. Hüseyin Rahmi, ileriki yıllarda çeşitli gazetelerde yazdı. Daha sonra Kütahya Milletvekili olarak mecliste bulundu. Bir süre sonra da hayattan elini eteğini çekerek Heybeliada'da yaptırdığı köşküne çekildi. 8 Mart 1944'te burada hayata veda etti.



E-Kitaplar:

https://www.tdk.gov.tr/yayinlar/satistaki-yayinlar/e-kitaplar/


Kaynakça:

Gürpınar, Hüseyin Rahmi, Eşkıya İninde, Özgür Yayınları, 2000

https://www.youtube.com/watch?v=SXeq9W9od98&t=700s





Yazar: Burak Akbaş