1.


birisi gelmiş, onu sormuş

yok deyin demiştim, öyle olmuş,

ve inanmış, yok olmuş.


bir diğeri yine onu sormuş,

gelecek deyin demiştim, söylemişler,

o da beklemeye koyulmuş.


sonuncu gelen de onu sormuş

susun demiştim, susmuşlar,

o da üzülmüş ama durmuş.


sonunda iki kişi bekleyen olmuş.


derken kapıda o görünmüş

ikisi ayağı kalkmış,

o görmemiş kimseyi, geri dönmüş.


ikisinin gözündeki yaşları çocuk görmüş.

birkaç dakikadır titreyen mumsa

tam o an sönmüş.


2.


sorgu melekleri herkese gelirler,

sorgu melekleri herkesi sorgulamakla yükümlüdürler,

sorgu meleklerine oyun edilmez,

sorgu melekleri işinin ehlidirler.


tüm bunları bana bir süper kahraman anlatmadı.

ben dinledim ve bu kanaate vardım.


evvel zaman içinde diye başlamazsam bunun masal olduğuna inandıramam kimseyi. oysa her masalın evvel zaman içinde diye başlaması gerektiğine dair bir anayasa maddesi yok anayasa metninde. ama bazen öyle olur, bazı gizli maddeler yazısız da olsa eklenir o metne. belki bu da böyledir bilemedim şimdi.


bir önceki masalda kimseyi görmeden geri dönen o'na da gelmiş sorgu melekleri. çeşitli soruların ardından gitmişler tabii ki. ne cevap vermiş bilmiyoruz o anda yanında olamadığımız için fakat râviyân-ı ahbâr ve nâkilân-ı asar gariplikler bütününden söz eder. gariplikleri ben bilmem. gariplikleri bilebilmek için garip olmak gereklidir. ben gariplikleri bilebilecek kadar garip biri değilim. ama gariplikleri bilebilecek gariplikte birini tanıyor olabilirim. bu kişinin ismini bilmiyor da olabilirim fakat bu onu tanıdığım gerçeğini değiştiremez. masal bu ya o kişiye böylesi bir gizem katmam abes olmaz. aslına bakarsanız gerçekle kafayı bozmuş ve masalın mesini bilmeyen insanlar bunu çok fazla abes karşılar. onlar dinlemesin beni. çünkü benim anlattıklarım onlara hitap etmiyor.


bildiğim bu kişi bir şeyh olabileceği gibi dışarıdan bakınca saçı sakalına karışmış bir ayyaş bile olabilir. sınırlarda dolaşmayı seviyor oluşumla da açıklayabilirim bu durumu yahut sadece tesadüftür diyerek. bu benim tercihim olabilir. ben de tercih yapan biri olabilirim. insanlar çeşitli tercihler yapabilirler. ve tüm bunların ardından her şeyi aydınlatabileceğim gibi muallakta da bırakabilirim.


bu seferlik aydınlatmıyorum. o'nun masalına burada virgül koyuyorum. çünkü masal çok uzun gelebilir. bazı insanların vakti kıymetlidir ve bazı insanlar masal sevmeyebilirler.


bana bunları bir şeyh de anlatmadı,

ben dinledim ve bu kanaate vardım.


sorgu melekleri herkesi sorgulamakla yükümlüdürler ama yapıları gereği yeme-içme huyları olmadığından su bile içmezler.


3.


- sana göz değmiş, yoksa hiçbir şeyle açıklanmaz bu hâlin. en iyisi oturup bol bol dua etmen. elden ancak o gelir.


(bilgilendirme namına arz edilen hususlardan birincisi: masallar genelde laiktir oysa. çoğu masalda olağanüstü ögeler yer alır ve bir şekilde gerçek şeyler yaparlar. bu masalın laik olmamasının sebebi çok masalsı olmamasından geliyor zaten.)


insanlar hayatlarının her döneminde çeşitli tavsiyeler duyabilirler. insanlar hayatlarının her döneminde çeşitli tavsiyelerde de bulunabilirler. bu masalın kahramanı da bir insan olduğu için ona bu insansı eylemleri yüklemekte beis görmemiş olabilirim. anlatıcılar masala bir şeyler katabilir. bunu yadırgamamalıyız. daha iyisini istiyorsak kendimiz anlatmalıyız. ben bazı masal anlatıcılarını sevmeyebilirim. bu yüzden onları eleştirmek yerine kendi kendime masallar anlatmaya çalışıyor da olabilirim. insanlar kendi kendilerine yetmeye çalışabilirler. kimi zaman başarılı olabildikleri gibi kimi zaman başarısız da olabilirler. ben de insan olarak kimi zaman başarı ile muhatap olmuşken kimi zamanlar ise başarısızlıkla muhatap olmuş olabilirim. bu benim ne kadar sıradan bir insan olduğumu gözler önüne seren yüzlerce küçük nüanstan sadece birisi olabilir. bazı insanlar bir şeyleri gizlemek isterler. bazı insanlar buna saygı duyulmasını da isterler. dünya herkesin bir başkasının özgürlüğünü kısıtlamadığı takdirde özgürce yaşamasına olanak sağlayan bir yer olabilir. bu sebeple kimseyi farklı diye dışlamamak gereklidir.


bizim kahramanımızı da dışlamamaları gerekirdi aslında. o yüzden böyle bir karmaşanın içine düştüğünü iddia edenlerin haklılık payı gayet yüksek olabilir. bazı şeyhler buna sebep olan insanlara kızabilir. şeyhler kızarsa kızdığı kişi için zor günlerin geleceği anlamı çıkar. o sebeple şeyhleri kızdıracak şeyler yapmaktan kaçınıp boş zamanlarımızı boşlukta bırakmamaya özen göstermeliyiz.