Bir müddet kapıyla bakışıyorsun, eski ve çürümüş haline bakıp tereddüde düşüyorsun. Sonra arkanı dönüp pencere doğru yaklaşıyorsun. Boyunu aşıyor ve dışarıyı göremiyorsun. Zaten boy hizanda olsa da sığamayacağını düşünüp pencere seçeneğini de eliyorsun. Geriye pek bir şey kalmıyor, burası son derece küçük ve sıradan bir oda. Yine de içinden gelen ses etrafı karıştırmanı, keşfedilecek bir şeyler olduğunu söylüyor.


Önce oryantalist desenlerle kaplı halının üzerine saçılmış, eski ve giyilmiş olduğu belli kıyafetleri sağa sola saçıyorsun. Pantolonların ceplerini karıştırıyor ve görebildiğin her bölmeyi kolaçan ediyorsun. Çoğundan hiçbir şey çıkmıyor, diğerlerinden ise birkaç bozukluk ve pamukçuk... Komodinin çekmelerini açıyorsun, en üst bomboş, ikinci çekmece yine kıyafetlerle dolu ve bir şey yok. En alt çekmeceyi içinde hiçbir beklenti kalmadan aralıyorsun ve gözüne bir şey çarpıyor.


Bir fotoğraf, eski, siyah-beyaz. Fotoğrafın sağ tarafını silinmiş, belli-belirsiz bir insan silüeti kalmış geriye. Sağ yarısında ise yirmili yaşlarında genç ve güzel bir kız, bir sandalyenin üstüne oturmuş poz veriyor. Elinde ise içi elmalarla dolu bir sepet. Arkasındaki duvarda bir saat asılı, dikkate değer başka hiçbir şey yok. Fotoğrafın arkasını çeviriyorsun, elmacı kız... devamı silik bir yazı. Fotoğrafı cebine attıktan sonra odanın içinde volta atmaya başlıyorsun, gözünden kaçmış bir ipucu arayarak.


Yürürken ayağının altında farklı bir his beliriyor. Bir kısım aynı değil, halının altında bir yükselti var, sert bir şeyler. Devasa halıyla bir ucundan çekerek kaldırmaya çalışıyorsun, son derece ağır. Zorlansan da sonunda halı bir kenara çekiliyor ve yerde bir kapak ve onun demir kulpu ortaya çıkıyor. Aylardır kullanılmamış gibi, üzeri toz kaplı. Kulptan tutarak son gücünle asılıyorsun ve kapak inleyerek açılıyor. Ardından aşağı doğru uzanan tahta bir merdiven beliriyor. İlk bakışta hiçbir şey göremiyorsun, aşağısı zifiri karanlık ve güneş de batmaya başladı. Sadece tahta merdivenler ve bittikleri yerdeki beton zemin seçilebiliyor. Ne yapacaksın?


A) Kimse var mı, yok mu diye seslen.

B) Sessizce merdivenlerden in ve bir ışık kaynağı ara.

C) Geri dön ve kapıdan çık.

D) Geri dön ve pencereyi dene.