Çocuklar için yazılmış iki adet resimli şiir kitabından bahsetmek istiyorum. Bu kitaplar gelişim psikoloğu Alberto Pellai ve çocuk psikoloğu Barbara Tamborini tarafından yazılmış. Resimlemeyi Elisa Paganelli yapmış ve dilimize Bahar Ulukan çevirmiş. Kitaplar ebeveynler ve çocuklar için oldukça faydalı.

Kitabın ön sözünde dikkatimi çeken bir cümle oldu. “Çocuğunuzun mücadelesi büyümekse, sizinki de onu bekleyen yeniliklere dair bilinç kazanmasına yardım etmektir.” Çocuk büyürken binlerce farklı deneyimle karşılaşıyor ve çoğu zaman panikliyor. Ebeveynlerin tutumları da çocuğun bu deneyimlerden alacağı kazanımların şekillenmesini etkiliyor. Örneğin fazla kuralcı ya da korumacı ebeveynlerin çocukları yetişkin olduklarında kendi kararlarını vermekte zorlanabiliyor. Okula başlarken çocuk zaten yeni bir ortama gireceği ve ailesinden ayrılacağı için telaştı, ürkek. Aile de telaşlı davranıp çocuk kadar endişeli görünürse çocuk okula karşı olumsuz tutum geliştiriyor. Çocuk büyümekle mücadele ederken aile de nasıl davranacağını bulmaya çalışıyor. Bu kitaplar okula başlama ve kurallar konusunda hem çocuğu rahatlatıyor, hem de ailenin nasıl davranması gerektiği konusunda yol gösteriyor.

Okula Gitmek İstemiyorum kitabıyla başlayalım. Bu kitap okula gitmek istemeyen bir çocuğun neden okula gitmek istemediğini annesine söylemesiyle başlıyor. Okulda nelerden korktuğunu annesine anlatıyor. Şimdi bir çocuk olduğunuzu düşünün. Böyle bir kitap size okunsaydı ne hissederdiniz? “Demek ki benim gibi düşünen başka çocuklar da var...” İşte bu düşünce çocuğun rahatlaması için ilk adım. Çocuk yalnız olmadığını görünce rahatlıyor. Sonrasında anne giriyor söze. Çocuğun okuldan korkmasını anladığını belli eden bir dille çocuğun korktuğu şeylerin korkulacak şeyler olmadığını anlatıyor. Okulda yapacakları güzel etkinliklerden bahsediyor. Çocuk bu kez de “Keşke sen de olsaydın.” diyor. Çocukların okula gitmeyi istememelerinin sebeplerinin başında aileye karşı geliştirdiği bağlanma deseni var. Çocuk güvensiz bağlanma yaşadıysa okuldan sonra ailenin onu almaya gelmeyeceğini düşünebiliyor. Bu da okuldan daha fazla korkup direnç göstermesine sebep olabiliyor. Kitapta anne çocuk okuldayken yapacağı işlerden bahsediyor ve çocuğu almaya geleceğini söylüyor. Gerçekte de aileler çocuklarına bunu sakince anlatmalı, çocuğa güven vermelidir. Kitabın sonunda 10 sayfalık, ebeveynler için yazılmış bir bölüm var. Orada da okula gitmek istemeyen çocuklar için yapılması ve yapılmaması gerekenler anlatılmış. Oldukça açıklayıcı ve faydalı bir bölüm.

İkinci kitabımız Kurallardan Nefret Ediyorum. Siz kuralları çok seven bir çocuk gördünüz mü? En uyumlu çocuk bile bazen bazı kurallar karşısında basıveriyor çığlığı. :) Amerikalı psikolog Erik Erikson insan yaşamını evrelere ayırmış. 3-6 yaş arası çocuklar girişimciliğe karşı suçluluk evresinde. Peki nedir bu evre? Çocuk bu aşamada meraklıdır ve sürekli soru sorar. Bazen merakı yüzünden ebeveynlerin onaylamayacağı şeyler yapar. Bu evrede kuralların doğru konması ve çocuklara açıklanması oldukça önemlidir. Bu kitapta da kuralları nasıl belirlemeliyiz, nasıl uygulamalıyız bu anlatılıyor. Kitabın başında çocuk hayvanların kuralları olmadığından bahsediyor ve kendisine konan kurallara isyan ediyor. Kuşlar istediğin gibi uçuyor, kediler istediğini yapıyor, diyor. Anne de açıklıyor: Aslında hayvanların da kuralları var. Kuşlar sıcak yerlere göç etme kuralına uyuyor, kediler sadece kendi kumlarına tuvaletlerini yapıyor... Herkesin uyması gereken kurallar olduğu çok güzel bir dille anlatılmış. Kitabın sonunda yine aileler için tavsiyelerin yer aldığı bir bölüm var. Oldukça faydalı bir kitap.

Gelelim kitapların dış yapı özelliklerine. Nedir bu dış yapı? Ciltlenmesi, resimlenmesi, boyutu gibi özellikler. Kitap sert kapaklı ve oldukça sağlam. Sayfaları mat, parlamıyor. Bu önemli bir özellik çünkü çocuğun karşısına geçip resimleri göstererek okuduğunuzda parlamadan dolayı bazen çocuk resimleri göremeyebiliyor. Boyutu 20*20. Yakın mesafeden okumak için ideal. Resimlemesi oldukça güzel. Çocukların dikkatini çekecek şekilde ve sayfada anlatılanla uyumlu.

Keyifli okumalar. :)