Orhan Veli Kanık halk ağzındaki adıyla Orhan Veli, 13 Nisan 1914'te İstanbul'un Beykoz ilçesinde kısa hayatına gözlerini açtı.

Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak kendine özgü anlatışını şiirine yansıttı. Şiirlerinden farklı olarak hikaye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser yazdı. Yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırdı. 1941 yılında, arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Garip adlı şiir kitabında bu fikirlerinin örnekleri olan şiirleri yayınlandı ve Garip hareketinin doğmasına sebep oldu. Bu hareket özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet Dönemi şiirinde büyük etki bıraktı. Garip şiiri hem yıkıcı hem de yapıcı özelliği ile Türk şiirinde bir mihenk taşı kabul edilir.

Telif hakkı bir süre önce kalkan Orhan Veli Kanık'ın diğer kitapları ise; Şairin İşi, Yazılar, Öyküler, Konuşmalar, Orhan Veli Kanık Bütün Şiirleri, Hoşgör Köftecisi, Sakın Şaşırma, Yalnız Seni Arıyorum kitaplarıdır.

Orhan Veli'nin takma adı ise Mehmet Ali Sel'dir. Bu adı ise polislere yakalanmamak için kullanır. Şairimiz 1950 yılında belediyenin açtığı çukura düştükten sonra beyin kanaması sonucunda 36 yaşında hayata gözlerini yummuştur.