Orman İyeleri, 60/80 tuval üzerine akrilik boya.

Kadim Türklerin kutsal mekanlarından biri olan ormanın iyelerini (sahipleri ve koruyucu ruhlarını) resmettim. Ormana tek başınıza girmeden önce tekrar düşünmenizi tavsiye ederim. Pek tekin mekanlar değil. 🌿
/
"Geleneksel Türk dünya görüşünde neredeyse her şeyin iyesi vardır. İye bir şeyin koruyucu ruhu, sahibidir. Orman da iyesi olan kutsal bir yerdir. Av bolluğu (dolayısıyla bolluk, bereket), hayvanların çoğalması, sağlık ve huzur için onlara kanlı-kansız adaklarda bulunurlar.
Orman iyeleri; ormanın sıklığına, yani aydınlık ve karanlık durumuna göre değişir. Aydınlık orman (Ak tayga) sahipleri daha iyi karakterliyken, karanlık ormanların (Kara tayga) sahipleri daha kötü karakterlidir. Yine de genel olarak kötücül varlıklardır. Kızdırılmaya gelmezler.
/
Orman iyesi olarak görülen varlıklardan biri ayıdır. Ayı ormanın efendisi olarak görülür. Adını söylemek tabudur. Onu saygı uyandıran "baba, dede, büyük ruh, her şeyi duyan" anlamlarına gelen isimlerle anmışlardır. Ayı ormandan hunharca yararlananları, ihtiyaç fazlası avlananları, ağaçları kesenleri vb. cezalandırır. Çok eski bir dağ ve orman iyesi de Ülgen'in oğlu Kanım'dır ve sarı ayı biçimindedir. Bazı anlatılarda kadın olduğu da söylenir (kam teflerinin de iyesidir).
/
Bazı Tatar boylarının kendi kökenleri olarak gördükleri bir orman iyesi de "Şurele"dir. Şurele, Tatar inançlarına göre karanlık ormanda yaşar, biraz insana biraz ağaca benzer, uzun kulaklı, uzun kollu ve parmaklı, alnınin ortasında bir boynuzu olan iyelerdir. Ailece ormanda yaşarlar, insan dilini taklit eder, ormanda yalnız dolaşan insanı korkuturlar. Köpekten, sudan korkar ve saf bir varlıktır. Oyun oynamayı sever, kendisiyle oynamayı kabul eden insanı gıdıklayarak öldürdüğüne inanılır. Mite göre bir Şurele'yi öldürmek kesinlikle yasaktır. Çünkü kanını her bir damlasından yeni bir Şurele doğar. Katilini ve öldürüldüğü yeri lanetler. Ordan bereket kalkar ve katilin tüm ailesi ölür."
/
(Instagram: https://instagram.com/neftisar?utm_medium=copy_link
/
Twitter: https://twitter.com/neftisar?s=08)