Kişinin rüyalarının görsel olarak kaydedilmesini, başkaları tarafından rüyasına girebilmeyi ve müdahale edebilmeyi mümkün kılan ve bu sayede psikiyatrik tedavi aracı olarak insanlığa fayda sağlaması amaçlanan DC Mini isimli teknolojik cihaz kötü niyetli insanlar tarafından ele geçirilir ve artık rüyalar ile gerçeklik arasındaki perde yırtılarak kaotik sonuçlara yol açar.
***
Henüz test aşamasında olan DC Mini'yi ilk olarak Psikoterapist Paprika'nın kontrolünde, Dedektif Konakawa'nın rüyalarında izliyoruz. Bir başkasının rüyasına girmek, onun anıları, hayalleri, fantezileri, kaygıları, aslında bilinçdışıyla karşılaşma ve gerektiğinde ona karşı savaşma fikri kulağa hem heyecan verici hem de ürkütücü geliyor. İnsanlığa fayda sağlayacak bir psikiyatrik tedavi aracı olması dahi bu durumun garipliğini örtemiyor. DC Mini çalındıktan sonra ise cihazı geliştiren ekibin başındaki Uzman Dr. Chiba ve Dedektif Konakawa ile bu renkli hikayenin bir polisiyeye dönüşmesini izliyor ve gerçek-rüya arasındaki perdeyi seçmekte zorlanıyoruz.
***
Açılış sekansından filmin bitimine kadar Paprika, izleyenleri rengarenk ve hayallerin ötesinde bir sinematik evrene ışınlıyor. Anime türünde olması da bu hayaller üstü görsel şölenin yaratılmasını mümkün kılıyor elbette. Paprika'yı izlerken arka planda birçok başlık üzerine düşünmekten geri duramıyoruz. Birinin rüyalarına onun rızasıyla ya da değil bir şekilde girebiliyor olmak bir mahremiyet ihlali ve etik kavramını karşımıza çıkarıyor. Bununla birlikte rüyaya dahil olan ikinci kişi açısından bir güvenlik sorunu olduğu da başlıca sorunlardan biri çünkü uyuyor olduğu süre dahilinde başına bir şey gelirse gerçekliğe dönemeyebilir (uyanamayabilir). Filmle ilgili akılda kalıcı bir diğer detay ise zıtlıklar kavramı. Filmin son sahnelerine doğru Paprika, evrendeki her şeyin bir zıddı olması gerektiğini, dengenin ancak bu şekilde sağlanabileceğini söyler. İyi-kötü, siyah-beyaz, kadın-erkek, Paprika-Chiba... Dr. Chiba ve Paprika birbirine tamamen zıt yapıda iki kadındır ancak bakınca ikisi de birbirini tamamlayan ve besleyen iki karakterdir. Filmi izlerken ne demek istediğimi iyi anlayacaksınız. :) Madem her şey zıddını içinde barındırır, o halde gündüz dünyasındaki gerçek (!) ben ile rüyalar alemindeki çeşit çeşit ben arasında ne kadar fark olursa olsun hepsi gerçek ben'i oluşturan, ben'i "ben" yapan parçalardır. Tüm bu karmaşık cümlelerin ardından denge ve bütün kavramlarından bahsetmek komik olsa da durum aslında bundan farklı değil. :)
***
Paprika, Satoshi Kon'un yönettiği ve senaryosunun da Seishi Minakami ve Satoshi Kon tarafından yazıldığı, 2006 yapımı bir Japon bilimkurgu psikolojik gerilim anime filmidir. Paprika, her bir sayfası Satoshi Kon tarafından çizilmiş 1046 sahneden oluşur ve her sahnesi usta bir detaycılıkla tasarlanmıştır. Sadece bu bilgi bile Kon'a hayran olmak için yeterli gelse de animeyi bir bütün olarak izledikten sonra bundan daha fazla övgüyü hak ediyor.
***
İyi seyirler.
N.T.🌼
Paprika (2006)
Yayınlandı