Passing, Netflix'in son zamanlarda çıkardığı kaliteli yapımlardan biri. Orijinal ismi “Passing” iken Türkçeye “Siyah Beyaz” olarak çevrilmiş.


Her şeyden önce filmin süresinin çok iyi olduğunu söylemek istiyorum ve hiç sıkılmadım. Filmi fazlasıyla başarılı buldum çünkü zaman zaman ne düşündüğümü fark etmekte zorlandım. Ayrıca film bize görüntü açısından çok güzel sahneler izletiyor. Filmin hafif bulanık olmasının siyah beyaz olması ve filmin anlattıkları açısından çok yerinde olduğunu düşünüyorum çünkü bir süre yaşlı bir kadının torunlarına anlattığı bir hikayeymiş gibi hissettirdi.


Filmin isminin “Siyah Beyaz” olarak çevrilmesinin beni çok farklı yönlendirdiğini düşünüyorum çünkü tamamıyla ırkçılığın konu alındığı bir film izliyorum fikrine kapılmamı sağladı. Şimdi düşününce iki kadının yaşadığı ve yaşayamadığı hayatlarını ele alınca Siyah ve Beyaz demek yanlış olmaz.


Çok güçlü iki kadın karakteri ve başrolü izlemek çok ilham vericiydi. Tessa Thompson ve Ruth Negga filmi alıp götürmüşler. Tabii ki yönetmenin de başarılı olduğunu söylemek gerekiyor çünkü Rebecca Hall’ın yönettiği ilk filmmiş Passing. İzlerken bunu hiç hissetmiyorsunuz ki kendisi başarılı oyunculardan biri aynı zamanda. Buna rağmen yönetmenlik koltuğundan kalkmamalı. Hemen bir bilgi daha, aslında Passing filmi Nella Larsen’in 1929 yılında yayınlanmış aynı adlı eserinden uyarlama. Eser döneme de damgasını vurmuş. Listeye almaya değer.

Bana göre film Irene ve Clare adlı iki kadın hayatlarında yaptıkları seçimlerden emin değiller ve bunu sıcak bir günde sakin bir otelin kafesinde karşılaşana kadar fark etmiyorlar. Bunu ten renklerinin yarattığı dünyayla ilişkilendirmiştim. Daha sonra anlatılanın aynı zamanda kadın olmakla da ilgili olduğu görüşüne vardım. Hatta annelik bile filmin anlatmaya ve fark ettirmeye çalıştığı şeylerden biri.


1920’lerin New York’u ve Harlem’inde siyah, kadın ve anne olmanın ya da olamamanın filmi bence Passing. En beğendiğim şeylerden biri de film bir yerde size taraf tutma ya da seçim yapma isteği uyandırsa da görüyoruz ki bunlar sonuçsuz ve gereksiz. Oldukça trajik sonuçlansa da Irene için bir rahatlama hissettiğimi de söylemeden edemeyeceğim.


Sonuç olarak filmi birçok açıdan sevdim ve beğendim. İzlemek istiyorsanız gecikmeden izlemelisiniz.