“Whitehead'ın“ felsefe tarihi Platon’a düşülen dipnotlardan ibarettir” sözü üzerine Platon, yaşadığı dönemden bu zamana kadar adını sıkça duyduğumuz ve felsefe tarihine adını kazımış değerli bir filozoftur. Kendisinin yaşamından bahsedecek olursak, soylu bir aileden gelen ve o dönem için Pelaponnes Savaşı zamanını yaşadığı için aile beklentisi onun politikacı olması yönündeymiş. O ise felsefeyi seçerek bizlere ve tarihe çok şey katmıştır.


     Platon, aynı zamanda Sokrates'in öğrencisidir ve 20 yaşından Sokrates'in ölümüne kadar birlikteliklerini sürdürmüşlerdir. 8 yılın sonunda Sokrates'in idamı ile hükümete küserek dünyayı gezmiş ve Atina'da etkin siyasetten uzak kalmayı tercih etmiştir. Bir süre sonra Dion ile tanışacak ve bu dostluk etkili bir siyaseti de yanında getirecektir.Ancak Syrakus'taki siyasal girişimde başarılı olamamıştır. 


    Dünya dolaşma serüveni onun için oldukça maceralıdır. Birkaç kez ölümden dönmüş, kendisi köle olmuş ve onu satın alan bir filozof sayesinde kurtulmuştur. Daha sonrasında kendisini satın aldığı parayı filozofa ödemek istemiş ama kabul edilmeyince Atina'ya dönerek ''Akademi'' yani ilk üniversiteyi kurmuştur. Burada Aristoteles gibi ünlü filozoflar yetişmiştir.


     Platon, Sokratesten öğrendiği ahlak ve erdemlilik çerçevesinde adımlar atmış ve felsefeye tek bir göz ile bakmamıştır. Tüm kuramlarını da etik ağırlıklı görüşler ile irdelemeye gayret etmiştir. Diğer iki öğretmeni ise Heraklitos Kratylos'tur.Bu iki hocasından da 'Değişim' kavramını öğrenmiş ve bunu kendi hayatına ve öğretilerilene adapte etmiştir. Aslında baktığımızda kendisinden önceki dönemde de güzel tecrübeler edindiği için belki de etkin bilgiler üretebildi diye düşünebiliriz. 


     Peki Platon neden bu kadar önemli ya da Whitehead neden bu abartılı cümleyi kurdu ve biz de buna hak veriyoruz diye düşünecek olursak aslında karşımıza bir sürü sonuç çıkıyor. Öncelikle Platon, Antik Yunan felsefesinde tartışılan konuları ilk kez sistematik hale getirdi. Eserleri de günümüze kadar ulaşan ilk filozoftu ve Sokrates ile ilgili yazıları felsefe tarihi için oldukça önem taşımaktaydı. Aynı zamanda felsefe de o dönem içinde, günümüzde de tartışılan konuları ilk kez o dile getirmişti. Hatta Hristiyanlığa oldukça katkı da bulunmuş ve bununla da kalmayıp Eflatun adı altında Tasavvufta da kendini göstermiştir. 


      Platon'un felsefi görüşlerinin üzerinde hala çalışılmaktadır ve hiçbir filozof Platon'un söylemlerinin bir adım ötesine geçememiş, onun yarattığı düzlemde kalmaya devam etmiştir. Benim ilgimi çeken en güzel özelliği de çok yönlü olmasıdır. Platon, aslında her konuda doğruyu söylediği için değil, her konuda ilginç şeyler söylediği için önemli olmuştur. 


      Platon, kendisinden önceki ünlü filozof hocalarından öğrendikleriyle, dünyayı gezip gördükleriyle ve düşünce tarzı ile felsefe tarihine de bizlere çok şey katmıştır. Onun kurduğu ilk üniversite de yetişen öğrencilerin olması da bunun yayılmasını ve bilginin sabit kalmamasını sağlamıştır diye düşünüyorum. 


      Platon'a tek bir yönle bakmak, geçmişine ve daha sonrasına bakmamak büyük bir hata olurdu. Geçmişinden aldıkları ve onları kullanış biçimi, düşünce tarzı ve katkıları görmezden gelebileceğimiz bir konu değildir. Onun düşünceleri ve bize sundukları görülüyorken arkadakalan bilgiye ulaşma ya da o bilgiyi düşünme sistemi de bizlere ilham olmalı. 


     Düşünceme göre, Platon'u yüceltirken yada ona hayran olurken sadece yaptıklarına değil, onun öğretmenlerine de ve geçmişinde nasıl bir hayat yaşadığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. En basiti, politikacı olması beklenirken kendi seçimi ile felsefeye yönelmesi ve yine de felsefenin yanında devlet işleri ile ilgili başarısız olsa da uğraşları, bunları da katmak gerekiyor. O felsefenin yanında sabrı ile de bizlere örnek olmuştur. Pes etmeyerek, geçmişinden de güç alarak Dünya Felsefe Tarihi'ni derinden etkileyerek geleceğimize geniş bir ayna tutmuştur.