Pluviofil (pluviophile), kasvetli havalardan ve yağmurun yağmasından hoşlanan, mutlu olan kişilere denir. Latince "pluvia" yağmur anlamına gelmektedir, "phile" ise bir şeyin sevgisini tanımlamak için kullanılır. Anlamı ise "yağmur aşığı" demektir.


Genellikle yağmur yağdığı zaman bu durumdan neşe duyan, huzur bulan, mutlu olan kişileri tanımlamak için kullanılan pluviofili, aslında çoğu kişinin bu durumdan haberi dahi olmadan/farkında olmadan yaşadığı bir durum olarak nitelendirmek mümkündür. Genellikle bu tür kasvetli ve yağmurlu havalarda mutlu olurlar ancak yaz aylarında ise bir o kadar düşük enerjiye sahip olabilirler. Yağmurlu havalarda ise mutluluk hormonu salgıladıkları da söylenir.


London School of Economics'ten bir davranış bilimi profesörü olan Paul Dolan'a göre insanlar farklı hava koşullarıyla duygusal olarak bir bağ kurar, bu da insanların iyi ve kötü hatıralarını tetikler ve bu da insanların ruh hallerini etkiler/belirler.


Genel olarak psikoloji, bireysel farklılıkların temelde iki tamamlayıcı güçten kaynaklandığını düşünür: Biyoloji ve öğrenme.


Biyoloji: Kişinin belirli zevklerinin ve tercihlerinin oluşumunda rol oynayabilecek olan çok fazla fiziksel faktör vardır. Bu faktörler, her birinin genetik yükünü ve vücutta farklı hormon ve nörotransmiter seviyelerinin varlığını içerir.

(Nörotransmiter; nöronlar arasında veya bir nöron ile başka tür bir hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallara denir. Sinir sistemi boyunca sinirsel sinyaller bu kimyasal taşıyıcılar sayesinde iletilir.)


Öğrenme: Biyoloji, insanların çoğu özelliği için "tek açıklayıcı faktör" olarak hizmet etmez. Psikologlar, hayatımız boyunca yaşadığımız deneyimlerin, farklı durumları ve onları kendi içimizde nasıl yorumladığımızı büyük ölçüde etkilediği bilinir. Yağmurlu bir günde çok iyi deneyimler yaşayan birisi bu meteorolojik duruma daha fazla ilgi duyabilir.


Genel olarak, yağışların neden olduğu sonuçlar çoğu zaman olumsuz bir etki yaratmaz. Ancak bazen aşırı yağmur sevgisi bazı olumsuzluklara neden olabilir. Aşırı yağışlı bir bölgede oturan kişi, kendisini sadece yağmurlu havalarda rahat hisseder. Bu nedenle güneşli bir havada ya da güneşli bir yerde yaşamaya başladıktan sonra bazı durumlarda, anksiyete ve depresyon gibi, ruh haliniz üzerinde olumsuz etkenlere de yol açabilir. Bu gibi durumlarda da kişi sosyal izolasyona ihtiyaç duyabilir.

(Sosyal izolasyon; kişinin kendini toplumdan fiziksel olarak uzaklaştırmasına denir.)



Kaynakça:

https://warbletoncouncil.org/pluviofilia-15720




Yazar: Fatih Aydın