Yine bir mekâna girdiğinde kendisi dışında egosu için de ayrı sandalye tutması gereken biri düştü gündemimize. Eğitim verdiği insanlardan gelen bir sevgi sözcüğünü dahi saygısızlık olarak algılayabilecek, bundan rahatsız olacak olan kişiler böyle meslekleri neden tercih ediyor anlamış değilim. Tamam, akademik dünyada belli bir üslup vardır doğru. Ama bunu bu kadar devlet meselesi hâline getirip de sosyal medyada dert yanmazsınız.


Bu iş kişiye göre değişiklik gösterir. Hepiniz bilirsiniz ki bazı öğretim görevlileri bu konularda oldukça rahat davranır ve öğrencilerine neredeyse arkadaşıymış gibi davranır, bazıları ise ne yazık ki komplekslidir. Sanki o an unvanı, onun vicdanına ya da yardımına ihtiyaç duyan bir gençten daha önemliymiş gibi davranır. Kimse gidip de hocasına selamsız sabahsız alelade konuşan kişiler tolere edilsin demiyor, hakkında eleştiriler ve yakınmalar duyduğumuz kişiler zaten o maili atana kadar muhtemelen yüz seksen beş kez değişiklik yapmış, göndermeden önce de otuz sekiz kere okumuş olanlar. Tek hataları muhataplarının sevgi barındıran kelimeler yerine makam övgüleri duymaya meraklı insanlar olduklarını bilmemeleri.


Neden bu kadar zor anlayış göstermek? Neden kimliğinizi belirleyen tek şeyler kelimelermiş gibi davranıyorsunuz, bu yazıyı asla görmeyecek olan saygıdeğer hocalarımız?

Biri odasına -pardon huzuruna- kimseyi kabul etmez, ötekine soru sormaya çalışırsın dinlemez. Çıta öyle düşüyor ki bu tavırlar yüzünden, sadece işini iyi yapan "normal" eğitimcileri şok içinde karşılayıp onlara dünyaları vermek istiyoruz, teşekkür için çelenk yollayasımız geliyor.


Hani hepimizin bildiği bir hikâye var ya, bir adam oğluna sürekli sen adam olmazsın diyormuş sonra o çocuk büyüyüp vali olmuş ve babasını ayağına çağırtmış ve babası da demiş ki...

Şaka şaka, tamam. Bu kadar abartmayacağım. Ortada dramatize edecek bir şey yok da hâlâ aşamadığımız bazı durumlar var belli ki. Mesleğe başladığımda yapmayacağım şeyler listesi güncellenip duruyor çünkü. Gördüğüm, duyduğum, şahit olduğum bütün tatsızlıkları saptayıp ideal bir öğretmen profili oluşturmaya çalışıyorum kendime uzun süredir. Belki öğrenciler beni görünce esas duruşa geçmez ama bir iki kişinin kalbine dokunuruz ha, fena mı?