Aslında filmin konusu normalde aşçı olan bir fare.
Ama...
Filmin ilk dakikasından birinci saatine kadar sürekli gerildim, hatta şu an yazarken bile heyecan, kaygı ve gerginlikle yazıyorum; hatta yazıyı yanlışlıkla silip tekrar yazmak zorunda kaldım, sinirlerim aşırı bozulmuştu yani. Hassas içerik çok fazla var. Filmmodu'nda açıklamada diyor ya "animasyon, aile, fantastik" diye, ciddi derecede fantastik ama o kadar fantastik ki... Türkiye'deki ailelerin izlememesi lazım, zaten filmi sakince izleyecek bir modumuz nadiren olacak. Bırakın zengin, inekleyebilen arkadaşlarınız sizden önce izlesin, size anlatsın; emin olun filmi ille de izleyecekseniz size daha gelecek anlatması.
Hassas içerikleri sayıyorum, sinir ve sabır sorunları olan insanlar bu içeriklerden dolayı filmi izlemesin:
Yakalanma sahnesi çok fazla var.
Hayallerden korkan insanlar için: başka dünyalara kapı açan, hayal kurdurtan ve hayal kırıklığına uğratan sahneler var.
Hayvan severlerin kötü etkileneceği sahneler var.
Romantizmden korkan insanlar için: karakter romantik bir film açmış ve filmde bol keseden atan bir romantik figür var, bir de romantizmin sömürülme sahnesi var.
Hiyerarşiden korkanlar için: idol alma olayları, pis hiyerarşik entrikalar var; aileler yüzünden hayallerin hafife alınması, geciktirilmesi var.
Böyle. Kas işçisi babalar ve bazı üniversiteliler, bu filmi saçma bulur görünüp "Bu ne ya, başka film bulamadınız mı?" diyecek (Babalar kesinlikle saçma bulur ama o üniversite öğrencilerinin sinirleri bozulup gurur yapma ihtimali var.), bunun garantisini veriyorum.
Ama iyi yanlarına bakacak olursak bütün karakterler sevimli ve komik, bir de içinizi ısıtacak bir dostluk sahnesi var ama deli saçması bir şekilde ilerlemiyor, gerçekçi bir şekilde gelişiyor. Bir de benim izlediğim kaynakta filmi kesintisiz izledik. (Uyarı: Lütfen Türkçe dublaj izledim diye bana gülmeyin, annemle izliyordum.)
Bu arada ilginç bir ayrıntı daha: Seslendiricilerinden biri, Cartoon Network'te çok popüler olmuş durumda.

Arkadaşlar, filmin 1. saatinde kafayı yiyecek gibi olup sigara molasına çıktım, filmi bitirdiğimde size anlatmaya devam edeceğim.
Son 30 dakikada çok garip hissetmiştim, özellikle de iyice sona geldiğimde.
Bu arada farenin takma adı aşçı değilmiş, fare sonunda cidden aşçı oluyor.
Şimdi size film açıklamamı komik bir sözle sonlandırıyorum: Ratatuy pişmanlıktır.
Filmin incelemesini yaptım ve filmin incelemesi de "inceleme/eleştiri" kısmında olacak.