Sesli ve resimli çocuk hikayeleri uygulaması Kidly’de yayınlanan Leyla ve Robot’un yaratıcıları şair Berna Kahraman ve ses tasarımcısı Nihan Yeşil ile buluştuk. Hikaye, eğlenceli resimleri ve zengin ses tasarımıyla büyülerken, ebeveynleri ise sorgulamaya teşvik ediyor.


1- Leyla ve Robot’u yaratma amacınız nedir? Bu iki karakter birbirini nasıl ve neden buldu?


İki çocuğum var, teknoloji onlar için en ilgi çekici konulardan. Leyla’yı kurgularken, onları teknolojiyi özgürce ve akıllıca kullanan bir arkadaşla tanıştırmak istedim. Leyla, hayatı doğduğu günden itibaren kurgulanan günümüz çocuklarından… Durmaksızın aktiviteden aktiviteye koşuyor; ödevinin, sporunun ve hatta oyununun bile saati, sırası belli. Ama bu tempodan hiç şikayet etmiyor Leyla, şikayet etmeye bile vakti yok. Robot ise Leyla’nın hayal dünyasının bir ürünü. Bütün bu koşturmacaya verdiği bir cevap gibi düşünebiliriz. Hikayede Robot, Leyla’nın farkında bile olmadıklarını dile getiriyor aslında.


2- Leyla ve Robot zenginleştirilmiş bir ses tasarımına sahip. Hikayeyi çok katmanlı ses tasarımıyla sunmaktaki amacınız neydi?


Ses, normalde pek farkında olmasak da hikayenin çok büyük bir parçası. Bir film izlerken örneğin, içinden müzikleri ve ses efektlerini çıkardığınızda çok şey değişiyor. Bu yüzden Leyla ve Robot’ta olabildiğince zengin bir ses dünyası kurduk. Gözlerinizi kapatsanız dahi sesler size tüm detayları veriyor. Böylelikle Leyla ve Robot okuyucuya, katman katman keşfetme olanağı sunuyor, keşfettikçe ise yeni hayal dünyalarının kapılarını aralıyor.



3- Hikaye içerisinde birkaç kez “Robot çok çalıştı.” ifadesine yer veriliyor. Burada okura vermek istediğiniz mesajı açıklar mısınız?


Şehirli yetişkinler olarak kendi hayatımız koşturmaca içinde geçerken, çocuklarımızdan da aynı tempoyu bekliyoruz. Leyla ve Robot bu anlamda, ebeveynlerin bir durup düşünmelerini ve kendilerini eleştirmelerini hedefliyor. Leyla’nın hayatına bir robot bile ayak uyduramıyor. Çocukların sıkılmasına, serbestçe oynamasına fırsat bırakalım ki yaratıcılıkları tetiklensin, hayal dünyaları genişlesin.


4- Leyla ve Robot’u yayınlamak için Kidly platformunu tercih etme sebebiniz neydi?

İlk dikkatimizi çeken Kidly’nin özgün bakış açısıydı aslında. Günümüz çocuklarıyla konuşmak istediğimiz konuları, eğlenceli ve kısa hikayelerle anlatıyorlar. Resimlendirme ve seslendirmeleri ise inanılmaz kaliteli! İçinde bilim, sanat, felsefe gibi konularda hikayelerin yanı sıra mindfulness, meditasyon pratikleri içeren hikayeler de var. Haliyle, bizde ayrı bir yeri olan Leyla ve Robot’un, günümüz değerlerini bu denli önemseyen bir platformda olması bizim için çok değerli oldu.


5- Kidly nasıl bir platform? Hikayeleri okumak için ne yapmamız gerekiyor?


Bizce Kidly, sadece içerik üreticileri olarak göz bebeğimiz Leyla ve Robot'u yayınladığımız bir platform değil. Aynı zamanda birer birey ve anne olarak çocuklar için gerçekten iyi içerik sağladığına inandığımız bir uygulama. Kidly'nin görünen yüzü eğlenceli ve ilham verici hikayeleriyken, arka planda ise çok ciddi bir kalite kontrolü var. Tüm hikayeler psikolojik danışman eşliğinde yayınlanıyor. Ayrıca Kidly, Finlandiya Eğitim Birliği’nden uluslararası bir pedagojik uygunluk sertifikasına da sahip. Kısacası, çocuklar en değerlilerimiz ve Kidly de onlar için hep en iyisini yapmaya çalışıyor.


Hikayeleri okumak için uygulamayı indirmeniz yeterli. Keşfetmeye, Leyla ve Robot ile başlamanızı öneririz!


Kidly uygulamasını indirmek için:

https://app.adjust.com/6ucyp2n