Peki CRP nedir?

CRP yani C Reaktif Protein vücudumuzda enfeksiyon ve iltihap gibi durumlar hakkında bilgi veren bir proteindir.

İşler yoluna gitmediğinde kandaki seviyesi artar.

CRP yüksekliği bazı hastalıkların habercisi olduğu gibi bazı hastalıklara da neden olabilir. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, inme ve obezite gibi rahatsızlıklar açısından riski artırdığı bilinmektedir.

2023 yılında yayınlanan araştırmada romantik ilişkisi olan 100 kişide yapılan ölçümlerde sevdiği kişi ile vakit geçiren kişilerin CRP seviyelerinin azaldığı görülmüştür.

Görünen o ki sevdiğiniz kişi ile vakit geçirmek sadece ruhunuza değil bedeninize de iyi gelmektedir.

Diyor Serkan Karaismailoğlu. Peki iyileştiriciliği sadece romantik ilişkinin omzuna yüklemek ne kadar doğru... Öncelikle araştırma böyle bir imada bulunmuyor bunun altını çizmek istiyorum. Sorum bize... İzah edeyim, yukarıdaki araştırmayı okuyan bizler ister istemez geçmişi ya da şu an ki yaşadığımız romantik ilişkileri gözden geçirip odağımızı sadece o alana çeviriyoruz bu da bazı şeyleri gözden kaçırmamıza neden oluyor. Öncelikle bu konunun ehlisi değilim, sadece öğrendiklerimize birkaç bir şey eklemek gerekirse bizi iyileştiren romantik ilişkilerimiz dışında başka etkenlerin, uyarıcıların da bizim içimizde bir oksijen sahası oluşturduğunu, bizi görünmez iplerle kucakladığını eklemek istiyorum. Kendimize yakın bulduğumuz aile, dost, köpek, kedi, doğa ve kalbimize ektiğimiz, ekilen daha başka birçok şey...

Mesela sevdiklerimizle zaman geçirmek oksitosin hormonunu artırıyor. Bu hormon sosyal bağlarımızı güçlendiriyor ve içimize sakinlik, huzur dediğimiz tohumları serpiştiriyor. Yani sevdiklerimizle güzel anılar paylaştıkça beynimiz içeride dımtıs dımtıs bir parti düzenliyor.

Dahası, doğayla takılmak da var. Bir ağacın altında oturmak, ormanda dolaşmak, hele bir de temiz hava almak... Beynimizin ihtiyaç duyduğu bir enerji patlaması gibi. Stresten uzaklaşmak için doğal bir reçete gibi, üstelik yan etkisi de yok!

İşte bazen karanlık bir rüzgar eser içimize doğru... bazen bir kediye sarılarak bazen bir ağaçta dinlenerek bazen gökyüzünü izleyerek bazen sevdiklerimizle hislerimizi paylaşarak bu karanlığı içimizde alt etmeye çalışırız...

Konfüçyüs'ün da dediği gibi "Karanlığa küfretmektense bir mum yak" Bu mum her kim her neyse zamanla değişebileceğini burada önemli olan bu karanlık zamanda bize eşlik eden her daim bir mumun, bir ışığın varlığıdır unutmayalım.


Işık ve umutla kalın!..


KAYNAKÇA

Karaismailoğlu, S. (2023, Kasım 22). Sevdiğiniz kişi ile vakit geçirmek CRP seviyesini düşürmekte. Instagram. https://www.instagram.com/p/Cz9NJ_MsVin/?igsh=MW9jaGlkZWVrNTMxcA==


Resim: Bilinmiyor