Sevmek garip bi' şey... Sevmek ne ya? Hangi durum ve koşul sağlandığında severiz? Bir şeyi veyahut birini neden severiz?


Her ne kadar eylem eki alsa da "sevmek" fiilinin öyle olmaktan uzaktan yakından alakası yok bence. Bana sorarsanız kendisi başlı başına bir duygu, hal ve durum. Çünkü bunu isteyerek yapamazsınız veyahut isteyerek sonlandıramazsınız. Hemen hemen her şeye sevgi besleyebilirsiniz, bu canlı bir varlık ya da cansız bir obje olabilir. Bu eylem gerçekten hiç anlamadığınız bir anda gerçekleşir ve nasıl olduğunu kestiremezsiniz. O yalnızca gerçekleşmiştir. Aynı şekilde bir şeyden soğumak da öyle -gerçi soğumak yine bir anda gerçekleşse de çoğu zaman bir neden barındırıyor-


Sevme olayı kendi kendine gerçekleşse de insanın üzerine büyük bir yük ekler. Düşünsenize, kendiniz sağladığınız bir şey değil ama yine de sonuçlarını siz çekiyorsunuz! Bu güzel duyguyu bir insan canlısına mı beslediniz? Kendinizden fedakarlıklar etmeler, aman üzülmesinler, koruyup kollamalar... Bazen kendinize bile yapmadığınız şeyleri o kişiye yapmak... ve bunun bir yandan büyük bir zevk vermesi. Ufak bir not düşeyim, bence sevebilmek ve sevilebilmek özellikleri insanlara verilmiş en güzel şeylerden biri, hele karşımızdaki kişi doğru kişiyse tadından yenmez ve işte o zaman dünyanın en güzel durumlarından birine dönüşür. Garip olay ki muhtemelen kendine yapsan o kadar zevk almazsın. Neden başkasına kattığım şeyler, hatta bazı durumlarda kendimden alıp başkasına kattığım şeyler beni bu kadar tatmin ediyor? İşte bunlara cevap bulamıyorsanız bu fiilleri sizin yapmanızı sağlayan olaya, o fiil bozuntusu şeye kapılmışsınız demektir. Cevap verebiliyorsanız bir daha düşünün, ya tamamen çıkar ilişkisi -romantik veyahut değil- içindesiniz ya da sevmiyorsunuz, dışarıdan ne kadar komplike gözükse de değil aslında. Bu işin matematikte kullandığımız gibi sağlaması sayılabilir. Bir insanın gözünü, saçını veya herhangi bir fiziksel özelliğini sevebilirsiniz, bunu söylemek ve içinizde anlamak kolaydır, yüzeyseldir, hatta bir canlı için bile konuşsak nesneseldir. Önemli olan duygusal kısmı düşündüğünüzde vereceğiniz -veremeyecek olmanız gereken- cevaptır. Ayrıca sadece fiziken sevmek kalıcı değildir, kalıcılık duygusal bir kademede eylemsellik gerektirir.


Bu işin gerçekleşmesi için elbette tamamen kendi haline bırakmanız gerekmiyor. Bazen sevgi zaman ister, sevmediğinizi düşündüğünüz gibi kaçmak akıl kârı değildir. Böyle durumlarda o kişiyi sevip sevemeyeceğinizi, onu belli bir süre ve aralıklarla gözlemleyip ona olan tahammül seviyenizi ölçmeniz sizi gelecekte yaşayacağınız pişmanlıklardan kurtarabilir, en kötü senaryoda bunu en aza indirger.


Sevmek... anlatılmaz, yaşanır ya... yaşayın!