Antoloji: Şairlerin, yazarların, bestecilerin eserlerinden alınmış seçme parçalardan oluşan kitap, seçki, güldeste.


Yazar olmak isteyenlere, edebiyatla yeni tanışmış olanlara, ne okuyacağını bilemeyenlere önerim antolojilerdir. Böylece tek bir kitapta onlarca yazarı, şairi ve eserini tanımış olursunuz. Sizlerle bu yazıda birkaç şiir antolojisi önerisi paylaşacağım.



1) Latin Amerika Şiirleri Antolojisi Derleyenler: Ataol Behramoğlu, Ebru Yener Gökşenli Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi


Latin Amerika şairlerini tanımak bana büyük keyif verdi. Hiç gidip görmediğiniz bir yerlerde yaşamış bir şairin şiiri sizin içinizdeki duygulara sözcü oluyor ya, sizce de büyüleyici değil mi bu?



2) Arkaik Yunan Şiiri Antolojisi Homerosçu İlahiler’den Pindaros’a Derleyen Ve Çeviren: Erman Gören Yayınevi: YKY


Eski çağların ozanlarından günümüze ulaşmayı başarmış şiirler bunlar. Düşünsenize üzerinden neredeyse binlerce yıl geçmiş şiirleri okuyorsunuz.



3) Aile Albümü Derleyen: Murathan Mungan Yayınevi: Metis Yayınları


Aile albümünüz var mı? Aile ziyaretleri arasında aileniz o albümü gelen misafirlere gösterdi mi hiç? Ya da size gösterildi mi? Murathan Mungan, şiirimizin aile albümünü çıkarıyor bu kitapta. İçindeki şairlerle bence mutlaka tanışmalısınız.



4) Modern Türkçe Şiir Antolojisi 1920 - 2000 Derleyen: Orhan Kahyaoğlu Yayınevi: Ayrıntı Yayınları


Orhan Kahyaoğlu'nun uzun çalışma yıllarının ürünü olan Modern Türkçe Şiir Antolojisi, 20. yüzyılda ülkemizde yazılmış Türkçe şiirin geniş bir panoramasını sunuyor. Alışılagelmiş antoloji kurgularının dışında, seçici bir ayrıştırmayla yapılandırılmış olan Modern Türkçe Şiir Antolojisi 1920-2000 alt kitaplar halinde düzenlenen beş ana bölümden oluşuyor.



5) Büyük Türk Şiiri Antolojisi (2 Cilt) Derleyen: Ataol Behramoğlu Yayınevi: Sosyal Yayınları


 Tanzimat döneminden günümüzün en genç şairlerine kadar, toplam 230 şair ve 1000'i aşkın şiir yer alıyor. Antoloji'nin giriş yazılarıyla sondaki "Biyografiler ve Değerlendirmeler" bölümünde ise, modern Türk şiirinin iki yüz yılı kapsayan oluşumları ve yaratıcılarının özellikler irdeleniyor.



Yazar: Abdullah Furkan Doğan