Uzun süredir yeni bir hesap açıp dizi/film yorumları yapmayı düşünüyordum ama her seferinde çeşitli nedenlerle erteliyordum. Ancak bu ertelemenin sonunun gelmediğini fark edince bir gece yarısı hesabımı açıp yazmaya karar verdim. Bu yüzden pozitif ve negatif eleştirilerinizi, yorumlarınızı belirtirseniz çok mutlu olurum. Lafı daha da fazla uzatmadan başlayalım.
*

Smiley, 2022'de yayınlanan, Noel ve yılbaşı temasıyla kuir ilişkileri ele alan 8 bölümlük İspanyol romantik komedisidir. Smiley'i diğerlerinden ayıran en önemli yanı kuir ilişkilerdeki sorunlara değinirken güldürmeyi de başarıyor olması. Özellikle son dönemlerde çıkan pek çok kuir yapımda gördüğümüz kasvetli veya her şeyin aşırılarda yaşandığı iki uç tabandan da kaçınılarak çekilmiş. Öte yandan dizide geneli itibariyle toplum içindeki homofobiye değil aile içindeki homofobiye* değinilmiş.. Bu şekilde mesaj verirken güldürmeye devam ediyor ki bu da diziyi bir çırpıda bitirmenize sebep oluyor. Dizi aynı zamanda "açık ilişki, buluşma uygulamaları" gibi bazı tabu kavramlara da hem pozitif hem de negatif eleştiri ile yaklaşarak kuir ilişkilerin günümüzde yaşadığı pek çok soruna da çok ciddi yaklaşmadan gülerek değinmiş oluyor.
*

Dizinin genel hatlarıyla özetine ve karakter tanıtımlarına gelecek olursak; ana karakterlerimizden Alex düzenli şekilde spor salonuna giden, kaslı, çekici, barmen olarak bir gay barda çalışan, akademik eğitim konusunda çok da ileriye gidememiş, günübirlik ilişkilerden sıkılmış biriyken diğer ana karakterimiz Bruno ise hayatında sporun çok da yeri olmayan, pek çekici olmayan, büyük bir şirkette başarılı bir mimar olarak çalışan, akademik hayatta belli yerlere gelmiş ve günübirlik ilişkilere pek sıcak bakmayan aksine tam bir aşk adamı olan biri. Alex'in en yakın arkadaşlarından biri olan iş arkadaşı ve müdürü Vero ise kız arkadaşı Patri ile uzun yıllardır birlikte olan bir lezbiyen. Bruno'nun hayatındaki aile kavramının karşılığı olan en yakın arkadaşı Albert ise üç çocuğu olan bir karakter.
*

Alex bir gün eski sevgilisini arar ve içinde yaşadıklarından sitem ettiği bir sesli mesaj bırakır. Ancak Alex bu aramayı yanlışıkla Bruno'ya yapmıştır ve sesli mesaj Bruno'ya gönderilir. Bruno'nun geri araması üzerine iyi anlaşan ikili "Kör Buluşma"** yapmaya karar verir. Ancak dayatılan sterotypelar nedeniyle temelden zıtlıkları olan ikili, ilişkiyi bir türlü yürütemez. Bu süreçte ikilinin pek çok kavgasına ve tabii ki aşk dolu anlarına şahitlik edeceğimiz dizide yan karakterlerimiz ise kendi ilişkilerindeki sorunları çözmeye çalışıyor.
*

Kısacası Smiley, Noel ve yılbaşı dönemi de yaklaşırken bir çırpıda izleyebileceğiniz güzel, yumuşacık ve kısa bir dizi. Eğer izlemek isterseniz eklediğim linkten resmi Netflix web sitesine giderek izleyebilirsiniz.

Yorumlarınızı bekliyorummm. :)

* Vero'nun geçmişiyle alakalı sahnede ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
** Kör buluşma, bireylerin adayların Instagram hesaplarına bakmadan yaptığı bir tür buluşma tipidir. (Dizide böyle tanımlanmış.)